12 Aprila, 2021 4:57 AM
Zovko Mobility
epa09038094 A vial containing 10 doses of the Oxford Astra-Zeneca COVID-19 vaccine in Paris, France, 26 February, 2021. France begins vaccination of people aged 50 to 64 with Astrazeneca anti-covid19 vaccine as allowing doctors to vaccinate in their doctor's offices as the country is in the midst of a new wave of coronavirus (COVID-19) infections as the number of cases is increasing day by day. EPA-EFE/CHRISTOPHE PETIT TESSON

Italija i Evropska komisija blokirale isporuku vakcina AstraZenece Australiji

Italija i Evropska komisija blokirali su pošiljku vakcina protiv COVID-19 kompanije AstraZeneca namijenjenu Australiji.

Britansko-švedski proizvođač lijekova nije ispunio svoje ugovorne obaveze s EU, pa je italijanska vlada odbila zahtjev za izvozom 250.000 doza iz svoje tvornice Anagni u blizini Rima, javlja novinska agencija Reuters.

Italija je podnijela zahtjev, a Evropska komisija ga je potpisala novim sistemom kontrole izvoza koji je stupio na snagu 30. januara. Ovo je prvi put da ga koristi država članica.

Podrazumijeva se da će se doze sada preraspodijeliti unutar EU, gdje je oko osam posto stanovništva vakcinisano, u poređenju s više od 30 posto u Velikoj Britaniji.

Australija bi trebala započeti s uvođenjem vakcine Oxford do ponedjeljka i očekuje primanje 1,2 miliona doza iz Evrope, a 300.000 ih je stiglo tokom vikenda. Australska vlada još nije komentarisala blokiranu pošiljku.

Ovo je najnoviji razvoj događaja u tekućoj prepirci s EU koja je započela krajem januara kada je AstraZeneca, čija je vakcina razvijena s Univerzitetom Oxford, najavila da će moći isporučiti samo oko 40 posto doza koje je dogovorila s EU u prvoj tromjesečju zbog proizvodnih problema.

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice