6 Marta, 2021 9:13 AM
Zovko Mobility

Poslom države pokušavaju se baviti niže razine vlasti

U Federaciji BiH imunizacija još nije počela. U RS-u je cijepljeno tek nekoliko stotina medicinskih radnika. Bosna i Hercegovina kao država uveliko zaostaje za svijetom, ali i za zemljama regije. Nadleženi se oslanjaju na COVAX mehanizam, koji danas ponovo pomjera rok isporuke. Cjepiva stižu, navodno, u ožujku. A do tada, poslom države pokušavaju se baviti niže razine vlasti.

Izrevoltirani neradom države, odnosno onih koji su trebali osigurati cjepivo za sve građane BiH, na početku svog mandata, Vlada KS, sa novim-starim premijerom na čelu, požurila je, pa obećala svojim građanima nabavu cjepiva i povratak normalnom životu. No, kada su se upustili u to, shvatili su da su im cjepiva, čini se, ipak nedostižna.

Premijer KS-a Edin Forto istakao je kako kontaktirali s predstavnicima Pfizera i tražili način da kao kanton pregovaraju, ali da to jedino može država: “Državno ministarstvo, ako ništa, mora objediniti sve narudžbe i Pfizer je spreman da pregovara i da neke konkretne rokove. Oni još ni s kim ne razgovaraju”.

Ponovno nas to vraća na famozni sastanak od 21. siječnja i obećanja entitetskih i državnog premijera da BiH, iako mnogo kasnije od ostalih zemalja, ipak kreće u izravnu nabavu cjepiva.

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina protiv COVID-19

Bosna i Hercegovina kreće u direktnu nabavku vakcina, odlučeno je nakon sastanka predsjedavajućeg Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zorana Tegeltije  sa premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem i predsjednikom Vlade Republike Srpske Radovanom Viškovićem. Sastanku su prisustvovali i…

SDP-ov državni zastupnik Saša Magazinović podsjeća: “Taj dan znali su da će nas lagati, zato što zakoni Bosne i Hercegovine nisu promijenjeni. Da bi to bilo moguće, sadašnji zakoni podrazumijevaju da svaku nabavku vakcina možemo obaviti isključivo preko posrednika”.

S posrednikom ili bez njega, uz promjenu zakona ili bez – državne institucije su morale i mogle iznaći način da kupe cjepiva. A to je, očito je, jasno svima osim njima.

Zvizdić: BiH jedina nadležna za nabavku vakcina

Inicijativa o izmjeni Zakona o lijekovima ranije je usvojena, ali do danas, 3. februara, ni jedan stanovnik BiH nije vakcinisan za šta ne postoji racionalno objašnjenje, niti opravdanje, kazao je danas dopredsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercego…

“Država Bosna i Hercegovina je jedini subjekt međunarodnog prava, ona je imala mogućnost da preko Vijeća ministara BiH povede razgovore i pregovore sa proizvođačima vakcina. Takvi sporazumi imaju status međunarodnih ugovora koji bi bili odobreni u Vijeću ministara, BiH, Predsjedništvu BiH, ratificirani na parlamentu i to bi dalo mogućnost Vijeću ministara BiH u saradnji sa entitetskim Vladama da dobiju najpovoljnije ponude”, navodi dopredsjedatelj Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić (SDA).

No, oni ništa od toga nisu uradili. To je i natjeralo Kanton Sarajevo da se pokuša sam pobrinuti za sebe i svoje građane. Pregovaraju i pokušavaju cjepivo otkupiti od nekoliko veledrogerija. Jer, iako, za razliku od Pfizera, postoje proizvođači cjepiva koji bi pregovarali s kantonom, na tržištu na kojem se cjepivo više traži dan prije, količine koje Kanton Sarajevo treba i može platiti, za sada su premale.

Nastavi li se rast broja zaraženih, Vlada KS će pooštriti mjere

Danas su zasjedali entitetski i kantonalni krizni štabovi. Iz štaba za vanredne situacije relaksacija mjera – dozvoliće muziku uživo od prvog marta u ugostiteljskim objektima.  Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u ponedjeljak niz zaključaka u vezi sa aktuelnom epidemiološk…

“Izrazito je teško upasti u lanac u nabavku sa količinama koje trebaju Kantonu Sarajevo. Mi smo spremni sada uzeti minimalno 100 hiljada uz vjerovatno još 100 hiljada – znači, do 200 hiljada doza, kako bismo mi u ovoj godini krenuli masovnu vakcinaciju. Mi još nismo uspjeli na tržištu naći takve količine”, dodaje Forto.

Pa da rezimiramo, Bosna i Hercegovina ima novac za cjepiva, ima zakonske mogućnosti da ih kupi. Ali ih svejedno ne kupuje. Zvuči apsurdno. Istodobno, broj zaraženih i umrlih povećava se svaki dan, a ekonomija propada. Također, Bosna i Hercegovina ima ministara, Vlada i razina vlasti više nego i jedna država, no nikoga da preuzme odgovornost.

federalna.ba

RH Saloni Živinice