6 Marta, 2021 8:49 AM
Zovko Mobility

Forto: Ako KS nabavi vakcine, građani će je dobiti besplatno

Kršenje mjera, povećan broj zaraženih, sve manje testiranja, novi sojevi stigli, a vakcina nemamo. Razlozi su to zašto će Kanton Sarajevo svim snagama pokušati, odnosno već pokušava, doći do vakcina jer očito državni nivo posao ne radi kako treba.

O tome smo u Federaciji danas razgovarali sa premijerom KS, Edinom Fortom.

Navodi da se vrši niz razgovora sa više velefarmacija, u msislu nabavke vakcine.

“Jedini način za KS je da neka velefarmacija ugovori određeni broj vakcina i da ih nama proda na teritoriju BiH. Mi onda s njima možemo potpisati ugovor. Sa druge strane, država ima mogućnost da ide direktno po međunarodnom sporazumu da nabavlja vakcine, što bi bilo najbolje. Npr. Pfizer, koji je najveći proizvođač, razgovara isključivo sa državom.”

Nastavi li se rast broja zaraženih, Vlada KS će pooštriti mjere
Danas su zasjedali entitetski i kantonalni krizni štabovi. Iz štaba za vanredne situacije relaksacija mjera – dozvoliće muziku uživo od prvog marta u ugostiteljskim objektima. Vlada Kantona Sarajevo usvojila je u ponedjeljak niz zaključaka u vezi sa aktuelnom epidemiološk…
Kaže da je Kanton spreman platiti, te je već odvojeno 2 miliona maraka.

“Poslali smo pismo namjere prema svim velefarmacijama da ćemo uzeti minimalno 100.000 doza vakcina. Vakcina se mora platiti. Ako čekamona humanitarnu vakcinu možda se malo i načekamo. Ako vakcine nabavimo ovako kako planiramo građani će u paketu svog zdravstvenog osiguranja moći dobiti vakcinu bez dodatnog plaćanja.”

Forto ističe i da očekuje da se viši nivoi vlasti uključe u ovaj problem.

Kaže da mu je trenutno prioritet da građani dobiju vakcinu i da se pokrene ekonomija.

“Imamo informacije iz Covaxa da bi do kraja februara mogla stići određena količina, ali i to bi bilo za samo jedan dio zdravstvenih radnika.”

federalna,ba

RH Saloni Živinice