6 Marta, 2021 8:28 AM
Zovko Mobility
epa09028693 Director General of the International Atomic Energy Agency (IAEA) Rafael Mariano Grossi (C) addresses the media after his arrival from Teheran, Iran, at the VIP Terminal of the Vienna International Airport in Schwechat, Austria, 21 February 2021. Grossi has been in Tehran on 20 and 21 February to meet with Iranian officials for talks over Iran's disputed nuclear programm. Others are not identified. EPA-EFE/FLORIAN WIESER

IAEA: Postignuto privremeno rješenje s Iranom

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi izjavio je večeras po povratku iz Teherana da je s iranskim vlastima postignuto privremeno, tromjesečno rješenje za nadzor primjene međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu.

Međutim, inspekcije predstavnika IAEA će biti ograničene počevši od utorka.

“Pristup će biti smanjen, ali ćemo moći da održimo potreban stepen nadzora i verifikacije”, rekao je Grossi novinarima u Beču gdje se nalazi sjedište IAEA, i dodao da će to za sada da “spasi situaciju”.

Iranski parlament je 21. februar odredio kao rok kada će ograničiti neke inspekcije IAEA na nekim nenuklearnim postrojenjima, uključujući vojne lokacije u Iranu.

SAD su 2018. godine, odlukom bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, jednostrano napustile međunarodni nuklearni sporazum, kojim se Iran obavezao da ograniči obogaćivanje uranija u zamjenu za ukidanje ekonomskih sankcija.

Američke vlasti su ponovo uvele sankcije Iranu, dok je Iran je nakon istupanja SAD-a počeo da zanemaruje svoje obaveze iz tog sporazuma.

federalna.ba/Beta-AFP

RH Saloni Živinice