6 Marta, 2021 8:23 AM
Zovko Mobility

Na Kosovu prijevremeni izbori

Na Kosovu ove nedjelje peti parlamentarni, a ujedno i prijevremeni izbori. Sve u specifičnoj atmosferi, što zbog pandemije, što zbog činjenice da se bivšem predsjedniku Hašimu Tačiju pred Specijalnim sudom za ratne zločine vodi proces upravo zbog ratnih zločina, ali i zbog toga što su u jednoj godini srušene dvije vlade.

Još uvijek se sjećamo snimaka proslave pristalica pokreta Samoopredjeljenje nakon saznanja da je ta stranka dobila najveći broj glasova na izborima krajem 2019. godine. Ta vlada trajala je manje od dva mjeseca, a srušena je na inicijativu koalicioog partnera, predvođenim Avdulahom Hotijem, koji je i naslijedio Albina Kurtija na čelu vlade. Ustavni sud je i tu vladu brzo proglasio neustavnom zbog glasa jednog poslanika koji je osuđen na zatvor.

Zvanična kampanja ovaj put trajala je samo deset dana.

„Dragi građani Kosova, poslije deset dana neviđene predizborne kampanje, neobično kratkog perioda zbog pandemije koronavirusa, poslije hiljada pređenih kilometara i stotine susreta s vama u svakom kutku Kosova, nikad nismo bili bliži vremenu promjena“, poručio je Albin Kurti, kandidat za premijera pokreta Samoopredjeljenje.

Kurtijev plan su reforme, posao i pravda. Ali i drugi slično tvrde.

„Tražimo još jedan mandat za naredne četiri godine da nastavimo reforme s kojima smo započeli. Imamo ambiciozan ekonomski program koji će stvoriti hiljade novih radnih mjesta“, izjavio je Avdullah Hoti, bivši premijer Kosova.

Kurti je, očigledno, profitirao nakon odlaska Hotija, a Hoti je prema istraživanjima potencijalni najveći gubitnik. Samoopredjeljenje bi moglo da osvoji oko 50% glasova, što znači, možda i da sami formiraju vladu.

„Sudeći prema istraživanjima, ne očekujemo da će Kurti moći sam da formira vladu, pa će morati da formira koaliciju, a to je dodatna briga jer to može uticati na promjene. Razgovarajući s ljudima, vidimo da su umorni od takve situacije, od stalnih izbora i ne vide napredak u svakodnevnom životu“, ističe Aferdita Sylaj Shehu, izvršna direktorka „Community Building Mitrovica“.

Jedna od specifičnosti ove predizborne kampanje je što su dosadašnji bitni politički akteri poput Hašima Tačija i Kadrija Veseljija trenutno u pritvoru Haškog tribunala gdje očekuju podizanje optužnice za ratne zločine na Kosovu 1999. godine.

Što se Srba tiče, kandidati Srpske liste, koja je, zapravo, produžena ruka Srpske napredne stranke, i nemaju neke protivkandidate. Jedan narod, jedna stranka, jedan vođa.

federalna.ba

RH Saloni Živinice