6 Marta, 2021 9:40 AM
Zovko Mobility

Biden će poništiti nekoliko Trumpovih odluka

Administracija američkog predsjednika Joea Bidena podržava rješenje o formiranju dvije države između Izraela i Palestinaca i poništiće nekoliko odluka prethodnih vlasti na čelu s Donaldom Trumpom, rekao je danas vršilac dužnosti predstavnika SAD-a u UN pred Savjetom bezbjednosti Richard Mills.

Palestinci žele državu na Zapadnoj obali i Pojasu Gaze s Istočnim Jerusalimom kao prijetonicom, ali je tu teritoriju zauzeo Izrael u Bliskoistočnom ratu 1967. godine.

Međutim, na osnovu neuspjelog Trumpovog mirovnog prijedloga Washington priznaje jevrejska naselja na okupiranoj teritoroji kao dio Izraela.

Mills je u obraćanju Savjetu bezbjednosti UN-a istakao da će Washington od Izraela i Palestinaca tražiti da izbjegavaju jednostrane korake koji će otežati rješenje sa dvije države, poput aneksije teritorije, aktivnosti oko naselja, uništenjam podsticanje na nasilje i osiguranja odštete a pojedince uhapšene zbog terorizma.

On je najavio da Bidenova administracija planira da obnovi pomoć Palestincima i da preduzme korake ka ponovnom otvaranju palestinske diplomatske misije u Washingtonu.

Trumpova administracija ukinula je oko 360 miliona godišnje pomoći za agenciju UN-a koja podržava palestinske izbjeglice /UNRVA/.

federalna.ba/Srna-Reuters

RH Saloni Živinice