6 Marta, 2021 9:37 AM
Zovko Mobility

Turković: Dodik pokušava optužiti druge, a osramotio je sebe, BiH i Rusiju

Očekujem od predsjedavajućeg Predsjedništva BiH da se počne baviti svojim poslom i da prestane dezavuisati građane, posebno u situaciji u kojoj je na međunarodnom nivou osramotio sebe, naše građane, ali i cijelu Bosnu i Hercegovinu i Rusku Federaciju“, kazala je ministrica spoljnih poslova BiH Bisera Turković za Federalnu televiziju.

Reagujući na optužbe predsjedavajućeg Predjedništva BiH Milorada Dodika, ministrica Turković je kazala da je u ovoj zemlji građanima jasno kada ih neko vara, kada se neodgovorno ponaša i kada pokušava zavaditi narod s ciljem očuvanja vlastite pozicije koja omogućava enormno bogaćenje.

Milorad Dodik je ministricu Turković optužio i da je ostrašćena protiv Srba, srpskog naroda i Republike Srpske, na šta je Turković odgovorila: „To je glupost! Ako je neko ostrašćen, onda se to može govoriti samo o gospodinu Dodiku. Ja čitav svoj život radim za Bosnu i Hercegovinu, za sve njene narode i vrlo mi je žao kada jedan narod ima predstavnika koji ne želi da učestvuje u poboljšanju uslova ne samo za taj narod nego za čitavu zemlju“.

Dodik: Spreman sam Ukrajini vratiti ikonu, ako dokaže da je njena

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavioje da ikona koju je poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu nije pripadala nekoj instituciji Ukrajine ili njihovoj crkvi, te smatra da se iza svega krije politički obračun Ukrajinaca s njim zbog njegove izjave da Krim pripada Rusiji…

Dodik je sada odgovornost pored ministrice Turković prebacio i na političko Sarajevo, koje je, kako on navodi, politizovalo ovu priču. Turković mu je tragom te izjave predložila da postupi po prijedlogu Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije koje je vratilo ikonu i u rješavanju ove uključilo Interpol.

„Ukoliko nema ništa sporno, kako on tvrdi, neka ikonu preda istražnim i pravosudnim organima koji će potvrditi porijeklo predmeta i način na koji je ikona stigla u BiH“, kazala je Turković.

Na Dodikovu izjavu da BiH nije ni N od normalne, ni P od pravne države, ministrica Turković je kazala da je to dovoljan povod za preispitivanje da li je on uopšte sposoban da bude šef države, ako ima takva mišljenja o zemlju koju vodi.

federalna.ba/Dejana Šešlija

RH Saloni Živinice