6 Marta, 2021 9:02 AM
Zovko Mobility

Uprkos svemu, migranti se uvijek vraćaju nazad u USK

Unsko-sanski kanton ulazi u četvrtu godinu kako se bori sa migrantskom krizom. I danas u Bihaću novi problemi. Naime, petoro maloljetnih migranata porijeklom iz Afganistana više od 10 dana spava pod otvorenim nebom ispred Prihvatnog centra Borići, iz kojeg su izmješteni prije mjesec dana, jer je taj centar predviđen samo za smještaj porodica sa djecom. U Unsko-sanskom kantonu trenutno su 133 migranta maloljetnika i radi se na tome da se oni izmjeste van kantona, gdje bi imali adekvatan smještaj i brigu u skladu sa njihovim potrebama. Međutim, uprkos svemu, migranti se uvijek vraćaju nazad u USK.

Pet migranata maloljetnika više od 10 dana spava pod otvorenim nebom

Pet migranata maloljetnika porijeklom iz Afganistana više od 10 dana spava pod otvorenim nebom u parku ispred Prihvatnog centra Borići u Bihaću. Migranti maloljetnici su prošle godine izmješteni iz Borića u Prihvatni centar Duje kod Doboja, jer je plan lokalnih i kantonalnih vla…

Nakon što su prije mjesec dana izmješteni iz Prihvatnog centra Borići u Bihaću u Prihvatni centar Duje kod Doboj-Istoka, petoro maloljetnih migranata iz Afganistana vratilo se nazad. Sada, već više od deset dana spavaju pod otvorenim nebom ispred Centra Borići jer, kako kažu, za njih nema mjesta unutra, a iz Duja su se vratili zbog blizine granice i, kako tvrde, zbog toga što tamo nemaju adekvatne uslove.

„U Tuzli nam je smještaj bio dobar, kao u hotelu, ali je problem taj što nismo imali doktora, tu nije bio ni IOM, ni Save the Children“. 

„U kampu u kojem smo bili nema ničega, tamo sve radi dvoje-troje ljudi i nema doktora“.

Ove navode demantovala je Amela Efendić, šefica ureda Međunarodnog foruma solidarnosti EMMAUS, koji i upravlja Prihvatnim centrom Duje. Efendić tvrdi da centar Duje posjeduje sve uvjete za smještaj maloljetnika bez pratnje, te da ova grupa maloljetnika nije svojevoljno napustila Centar, već je zatraženo njihovo izmještanje od Službe za poslove za rad sa strancima zbog kršenja reda i mira, odnosno zbog toga što su pobjegli iz centra, a kasnije se vratili u alkoholiziranom stanju.

„Naše osoblje ih nije pustilo da takvi uđu u centar. Potom su počeli da izazivaju nered, da se nasilno ponašaju, preskočili su ogradu, nasrnuli na naše kolege, utrčali u Centar, gdje su u tom periodu druga djeca večerala, jedan od njih je dograbio viljušku, prijetio drugom dječaku da će ga izbode, potom je prijetio sebi“, navodi Efendić.

Iz Centra Duje, i pored svih problema koje su izazvali, i dalje naglašavaju da je ipak riječ o djeci, a kazali su nam i to da je Služba za poslove sa strancima uz saglasnost staratelja maloljetnike iz Duja trebala prebaciti u Prihvatni centar Ušivak, ali do zaključenja ovog priloga od njih nismo dobili odgovor na pitanje kako su na kraju migranti završili u Bihaću. O svemu ovom obaviješten je i bihaćki Centar za socijalni rad.

„Mi smo referisali Terenskom centru Službe za poslove sa strancima ovdje u Bihaću i oni su nadležni da odrede da li će se ti maloljetnici vratiti u EMMAUS u Doboju ili će im naći drugi smještaj“, kazao je Senad Tutić, direktor Centra za socijalni rad u Bihaću.

U Bihaću je jučer i održan sastanak sva tri nivoa vlasti o smještaju maloljetnih migranata i dogovoreno da će do 21. ovog mjeseca 32 maloljetnika iz Centra Borića biti prebačena u Duje. Međutim, činjenica je da se migranti i nakon izmještanja van Unsko-sanskog kantona i nakon što dobiju smještaj i adekvatne uslove za život, uvijek, zbog blizine granice, vraćaju nazad, te ni da vlasti, a ni humanitarne organizacije ne mogu uvijek odgovoriti na njihove zahtjeve.

federalna.ba/Dalila Vojniković

RH Saloni Živinice