26 Februara, 2021 10:02 AM
Zovko Mobility

Neum je bio najtraženija lokacija u 2020. godini

Članovi inicijative Odmori u BiH sproveli su istraživanje među građanima Bosne i Hercegovine sa ciljem poboljšanja ovogodišnje turističke sezone, ali su i predstavili pozitivne primjere turizma u 2020. godini.

Iako je prošla godina oduzela mnogo turističkim djelatnicima, pozitivni primjeri ipak postoje. Pandemija i zatvorene granice uticale su na to da Neum bude najtraženija lokacija u 2020. godini, što prethodnih i nije bio slučaj.

“Mi ne možemo govoriti o nekim velikim ciframa i o nekoj iznimno dobroj sezoni, ali s obzirom na to da se početkom 6. mjeseca nismo nadali ničemu, možemo kazati da je ona spašena i evo već smo okrenuti ka 2021.”, izjavio je Davor Krešić, predsjednik Udruženja hotelijera Neum.

Mostar je, prema istraživanju, destinacija koju je najviše posjećuju domaći turisti, a Trebinje je ove godine zabilježilo povećanje broja turista kakvo do sada nisu imali.

“Juli i august smo bili dosta posjećena destinacija, jedan dio gostiju smo imali i u septembru i možemo slobodno da kažemo da smo uz Neum jedna od hit destinacija”, kazao je Žarko Vico iz Turističke organizacije grada Trebinja.

Bihać je destinacija na koju bh. građani žele ići u bliskoj budućnosti, a Vlašić je top destinacija ovogodišnjeg zimskog turizma. Svakako, uspjeh bilježi i turizam u Livnu. Već sada poznati divlji konji na planini Cincar privukli su veliko interesovanje domaćih turista.

“Nama se dogodilo to kada smo krenuli sa poslovanjem da smo potcijenili moć domaćeg turžišta i sav potencijal domaćeg tržišta, tako da i iz ove pandemije koja nas je zadesila mi smo izvukli ono najbolje da smo se okrenuli ka domaćem tržištu”, naglasio je Marin Mamuza, direktor turističke agencije iz Livna.

Sigurno je da će 2020. godina biti upamćena kao jedna od najtežih godina za svjetski turizam. Budućnost donosi veliku neizvjesnost, a potreba za brzom prilagodbom je veća nego ikada. Zbog toga turističkim radnicima želimo mnogo sreće u ovoj godini.

federalna.ba

RH Saloni Živinice