27 Januara, 2021 10:59 PM
Zovko Mobility

Isplata plata za zeničke i brezanske rudare neizvjesna

Zbog neplaćenih doprinosa Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine blokirala je račune zavisnih društava rudnika mrkog uglja u Zenici i Brezi, čime su isplate plata i naknada za decembar prošle godine dovedene u pitanje.

Zenički rudnik je blokiran na iznos od 4,9 miliona KM, a rudnik u Brezi na iznos od 4,5 miliona KM, te ukoliko se taj iznos ne uplati, a računi ne deblokiraju, rudari bi mogli stupiti u štrajk 22. januara, dok u Zenici postoji i mogućnost obustave rada ukoliko plata rudarima ne bude isplaćena do 15. januara.

Isplata plata i ostalih naknada za 1.250 zaposlenih u rudniku mrkog uglja Zenica trenutno je neizvjesna. Problem na koji su rudari već i navikli, blokada računa, ovaj put zbog dugovanja za doprinose ponovo ih dovodi u situaciju da obustavom rada traže svoje zarađene plate.

– Ako ne bude plata petnaestog, niko neće raditi – poručuje Elvedin Avdić, predsjednik sindikalne podružnice Stara jama u RMU Zenica.

– Rudari rade u teškim uslovima, imaju male plate i to što zarade neće da im daju na vrijeme. Rudari su u pravu. Mislim da će biti teferič ubrzo – tvrdi Izudin Spahijaj, vršilac dužnosti predsjednika Sindikata Rudnika Zenica.

Ista situacija zadesila je i 1.200 radnika brezanskog rudnika, koji ne planiraju za sada obustavljati proizvodnju. Međutim, zajedno sa zeničkim komoratima donijeli su odluku da 22. januara stupe u štrajk.

– Ukoliko nam bude isplaćena plata donijet ćemo zaustaviti odluku o stupanju u štrajk – ističe Jasmin Telalović, predsjednik sindikalne organizacije Rudnik.

Niska cijena uglja, a veliki broj onih koji ga kopaju u revirima jamskih pogona svakodnevnica je u poslovanju skoro svih rudnika. Uprave rudnika ne uspjevaju pored plata isplatiti sve obaveze i tako nastaju dugovanja zbog kojih kasnije budu blokirani. Prilika za pozitivno poslovanje vidi se u restrukturiranju rudnika.

– Da se dio prihoda od prodatog uglja, 50-55 posto, daje za bruto plate sa svim doprinosima i obavezama koje opterećuju platu, a ostalo da ide plaćanje obaveza tekućeg poslovanja nabavke repromaterijala – smatra Muamer Omerhodžić, direktor ZD RMU Zenica.

Zbog blokade računa u pitanje je dovedena i primjena novog kolektivnog ugovora koji bi rudarima donio povećanje plata. Za oko 2.400 radnika u dva rudnika ostaje nada da će se narednih dana pronaći rješenje, računi deblokirati, a oni nastaviti ispunjavati zadati plan proizvodnje.

federalna.ba/Admir Pripoljac

RH Saloni Živinice