27 Januara, 2021 11:36 PM
Zovko Mobility

Ukaj u Federaciji danas: “Quo Vadis Aida” se desi jednom u životu

O kinematografiji, pozorištu i kulturi tokom pandemije u Federaciji danas razgovarali smo sa Albanom Ukajem, bh. glumcem i rediteljem kosovskih korijena, koji je ostvario brojne uloge u filmovima, serijama, ali i na daskama koje život znače.

“Filmski i pozorišni radnici se snalaze i preživljavaju. U ovoj situaciji možemo imati razumijevanja i mislim da ćemo dugo osjećati loše efekte pandemije. Nažalost, trenutno najgore u regionu, što se tiče snimanja filmova, ali i brige o umjetnicima, stoji Bosna i Hercegovina.”

Glumci vlast percipiraju kao zlo

BiH izdvaja 0,2 posto sredstava za nauku i kulturu. Ukaj kaže da glumci imaju loše iskustvo sa vlasti i percipiraju je kao zlo.

“Mi smo izgubili vjeru u vlast i trebat će nam dugo vremena da tu vjeru vratimo. Toliko je štete napravljeno da ne znam kako će se to sanirati.”

Pandemija nas je zatvorila. Filmovi i serije su gledani više nego ikada. Sve više događaja prebačeno je na online platformu. Tako i pozorište. O budućnosti online teatra ističe da ona može biti samo privremena jer će pozorište u suprotnom izgubiti svoju magiju.

Pun mjesec, koji je među najboljim filmovima Evropske filmske akademije, sniman je baš u zgradi FTV-a, a govori o korupciji koja je rak rana bh. društva. Nažalost, od vremena kad je sniman film do danas zemlja nije napravila pomake u borbi protiv korupcije.

“Umjetnici nisu ni problem ni rješenje. Mi možemo postaviti par pitanja. Film je sniman u ovoj zgradi 15 noći i u to vrijeme niko iz svih medija koji postoje na ovom prostoru, nije došao da napravi reportažu o snimanju. Za to smo svi krivi. U filmu se bavimo nepotizmom, korupcijom, tranzicijom u BiH i ako smo kod jedne osobe uspjeli da stavimo upitnik uspjeli smo.”

“Quo Vadis Aida” se desi jednom u životu

Film Quo Vadis Aida, rediteljice i scenaristice Jasmile Žbanić, sigurno je među najvažnijim filmovima snimljenim u posljednjih deset godina. Svjetsku premijeru imao je na Venecijanskom festivalu, a od početka decembra publika ga može gledati i online. O impresijama sa snimanja ovog filma Ukaj kaže da se takav film desi jednom tijekom karijere, jednom u životu.

“Imao sam čast da budem dio tog filma. Mislim da je to jedan od najbitnijih filmova snimljen u Evropi zadnjih 10 godina. Jasmila je dala veliku žrtvu da to snimi. Ja sam imao dosta predznanja, gledao sam preko 300 sati materijala, nekoliko puta sam bio u Potočarima.”

Premijera filma je trebala biti u Banja Luci

Navodi i da je teško praviti neku tradiciju, a da se zanemaruju tenkovi, bunkeri..

“To će nas dugo pratiti. Zabrana filma u RS-u nije novost, ali je ružno. Normalno bi bilo da je ovaj film svoju premijeru imao u Banja Luci. Ovaj film je šamar i Evropi. To što mi sada ne želimo da razgovaramo o genocidu u Srebrenici će jednog dana stići našu djecu, naše unuke, tako da je vrlo bitno da se prikaže u RS-u.”

“Nikada ne smijemo upasti u klopku da snimamo film za nagradu, za Oscar. Samim tim što je kandidat za Oscara govori o kakvom se filmu i poslu radi.”

Kao neko ko je prebolovao koronavirus, pozvao je sve da se vakcinišu i teorije zavjere ostave po strani.

federalna.ba

RH Saloni Živinice