28 Januara, 2021 12:05 AM
Zovko Mobility

U divljem kampu i nekadašnji čelnik opozicije u Bangladešu

Iako je situacija sa humanitarnom krizom u Prihvatnom centru Lipa kod Bihaća donekle ublažena, i dalje svjedočimo poražavajućim slikama iz Unsko-sanskog kantona. Oko 40 migranata iz Bangladeša živi u šumi u Velikoj Kladuši u improvoziranom šatorskom naselju, promrzli, bez osnovnih uvjeta za život.

Oko 40 migranata promrzlo u šumi kod Velike Kladuše

Iako je situacija sa humanitarnom krizom u Prihvatnom centru Lipa kod Bihaća donekle ublažena, ipak i dalje svjedočimo poražavajućim slikama iz Unsko-sanskog kantona. Naime, oko 40 migranata iz Bangladeša živi u šumi u Velikoj Kladuši u improvoziranom šatorskom naselju, b…

Među njima je i Šahin iz Bangladeša, jedan od lidera najveće opozicijske stranke u toj zemlji, koji je zbog političkog progona bio primoran napustiti Bangladeš.

Šahin iz Bangladeša prije godinu dana živio je normalan život sa porodicom u svojoj zemlji. Radio je kao automehaničar, ali je bio i jedan od lidera Bangladeške nacionalne partije, koja je inače i najveća opoziciona stranka u Bangladešu.

Međutim, kaže da ga je vlast zbog njegovih političkih stavova i borbe četiri puta zatvarala, pa je zbog toga bio primoran napustiti rodnu zemlju.

„Ja sam bio aktivni lider i osjetio sam da naš predsjednik ubija demokratiju i da ima program da nas zaustavi ubijajući sve lidere. Mislim da je oko 200 nacionalnih i lokalnih lidera ubila policija“.

Šahin je u Bangladešu iza sebe ostavio porodicu, koja sad mnogo pati, ali ne zbog ekonomskih problema, već zbog politike. Kaže da policija redovno pretresa njegov dom, zbog čega ne može da se vrati nazad. Iako trenutno živi u nehumanim uslovima u šumi u Velikoj Kladuši i nastoji da pronađe siguran život u zemljama Evropske unije, njegova najveća želja je da se jednog dana vrati kući.

„Znam da Evropska unija ljudima pruža političko utočište i to su zemlje koje poštuju ljudska prava i slobode. Sve zemlje u Evropi su veoma dobre“.

Pored Šahina, u ovom divljem kampu u nehumanim uslovima živi još četrdeset migranata iz Bangladeša. Šatori od najlona, blato pomiješano sa snijegom, improvizirana ognjišta i niske temperature – poražavajuća su svakodnevnica ovih ljudi. Migranti koji mjesecima žive ovdje u surovim uslovima kažu da ne žele mnogo, samo topao dom i redovnu ishranu.

„Ovdje je loša situacija za nas. Nemamo sanitarni čvor, niti je ovo dobar dom za nas. Hladno je, pogotovo navečer kad trebamo spavati“, kaže Ahmed Šuman.

Od lokalnog stanovništa smo saznali da je ova grupa migranata iz Bangladeša miroljubiva i da im oni ne stvaraju probleme. Međutim, i strpljenje mještana ima svoje granice. I građani i migranti se nadaju da će njihovi problemi uskoro biti riješeni.

„Svaki dan ljudi dolaze i daju nam hranu i odjeću, Bosanci nam pomažu, pomažu nam i Nijemci i Italijani i još mnogi drugi“, priča Abid Ali.

Većina migranata ovdje je granicu sa Republikom Hrvatskom probala prijeći više od pet puta, ali svaki put bezuspješno. U neuspjelim prelascima većina ih je izgubila mobitele zbog čega više ne mogu da se čuju sa porodicama u Bangladešu. Sada čekaju proljeće, kada će opet probati doći do zemalja Evropske unije.

federalna.ba

RH Saloni Živinice