27 Januara, 2021 11:59 PM
Zovko Mobility
epa08922825 Democratic Senate Minority Leader Chuck Schumer speaks to the media the morning after the Georgia Senate runoff in Washington, DC, USA, 06 January, 2021. Democrats Jon Ossoff and Raphael Warnock are currently leading their senate races. If their numbers hold, the Democrats will take the US Senate. EPA-EFE/JIM LO SCALZO

Napadačima na američki Kongres zabraniti letenje

Pristašama predsjednika Donalda Trumpa koji su nasilno upali u američki Kongres treba zabraniti letenje, rekao je u utorak čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer, nazvavši sudionike pobune prijetnjom nacionalnoj sigurnosti.

Schumer je kazao da ljude koji su upali u zgradu Kapitola treba staviti na listu onih kojima je zabranjeno letjeti.

“Ne možemo dopustiti da ti isti pobunjenici uđu u zrakoplov i izazovu novo nasilje i nove štete”, kazao je Schumer, koji je o ovome razgovarao s čelnikom FBI-a Christopherom Wrayem.

Američki državni tužitelj Michael Sherwin kazao je u utorak da je ministarstvo pravosuđa do sada identificiralo više od 170 potencijalno sumnjivih koji su sudjelovali u nasilju na Kapitolu i podignulo optužnice protiv njih više od 70.

Voditelj vašingtonskog ureda FBI-ja Steven M. D’Antuono potvrdio je da se aktivno razmatra stavljanje sudionika napada na listu zabrane letenja.

Čelnik demokrata Schumer napisao je u pismu FBI-u da je u ovom napadu bila riječ “o pokušaju zaustavljanja demokracije kakvu poznajemo, koristeći domaći terorizam za napad na naš sustav vlasti” zbog čega traži uvrštavanje pobunjenika na listu zabrane letenja.

Tisuće Trupovih pristaša napale su prošle srijede američki Kapitol natjeravši zastupnike da potraže zaštitu i prekinuvši rad Kongresa u trenutku formalnog prihvaćanja glasanja elektorskog koledža u korist Joea Bidena. Trump je cijelo vrijeme nakon proglašenja rezultata glasanja lažno optuživao za krađu glasova neutemeljeno tvrdeći da je on pobjednik izbora.

Američki avioprijevoznici i sigurnosne agencije prošlog su tjedna pojačali sigurnost na aerodromima u području Washingtona nakon izvješća o problematičnom ponašanju Trumpovih pristaša na letovima u tom području.

federalna.ba/Hina

RH Saloni Živinice