27 Januara, 2021 11:34 PM
Zovko Mobility
epa08441297 Israeli Prime Minister Benjamin Netanyahu (R) wearing a face mask, stands inside the court room on the first day of his trial for alleged corruption crimes in Salah El-Din, East Jerusalem, 24 May 2020. Netanyahu has been charged with counts of bribery, fraud and breach of trust, becoming the first Israeli leader to be tried for alleged corruption while still in office. The trial comes only a week after Netanyahu was sworn into office for another term following a rare power-sharing deal with his adversary, who is set to take over as prime minister in 18 months as he switches roles with Netanyahu, who would then become Gantz's deputy. EPA-EFE/RONEN ZVULUN / POOL

U februaru nastavak suđenja Netanyahuu

Suđenje za korupciju premijeru Izraela Benjaminu Netanyahuu biće nastavljeno 8. februara nakon što je nedavno odloženo zbog pooštrenih restrikcija usred pandemije korona virusa, najavio je danas jerusalimski okružni sud.

Kako je navedeno očekuje se da se Netanyahu pojavi na saslušanju, a nastavak suđenja prvobitno je bio planiran za 13. januara.

Netanyahu je optužen za prevaru, zloupotrebu položaja u tri slučaja, uključujući mito u jednom od njih, ali poriče da je bilo šta loše učinio i tvrdi da je žrtva “lova na veštice” neprijateljskih medija, policije i pravosudnih zvaničnika.

U Izraelu su na snazi treće restrikcije širom zemlje što je navelo sud da odloži nastavak suđenja.

Ta zemlja se nedavno suočila sa ponovnim naglim porastom broja zaraženih uprkos jednoj od najbržijih kampanja vakcinacije protiv novog virusa, započetoj 20. decembra.

Oko 20 procenata od 9,3 miliona stanovnika Izraela je već primilo prvu od dvije doze vakcine i Netanyahu je rekao da je Izrael osigurao dovoljno vakcina da do kraja marta imunizuje sve odrasle Izraelce.

Suđenje Netanyahuu će početi pred parlamentarne izbore zakazane za 23. mart, četvrte za manje od dvije godine i očekuje se da će njegovi pravni problemi biti jedna od glavnih tema tokom izborne kampanje iako on brzu vakcinaciju nastoji da istakne u nastojanju da ponovo bude premijer.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice