28 Januara, 2021 12:03 AM
Zovko Mobility

EK odobrila 70 miliona eura za rani pristup vakcinama na Z. Balkanu

Evropska komisija je danas usvojila paket od 70 miliona eura u okviru Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA II) kako bi pomogla finansiranje pristupa partnera sa Zapadnog Balkana vakcinama protiv COVID-19, koje su nabavile države članice EU.

Komesar za susjedstvo i proširenje Oliver Varhelyi rekao je da je tokom čitave pandemije EU pokazala da Zapadni Balkan tretira kao privilegovane partnere, saopšteno je iz Kancelarije EU na Kosovu.

“U ovom duhu nastavljamo da radimo i kada je riječ o vakcinama, preduzimajući rane korake koji omogućavaju brz početak kampanja vakcinacije za kritično osoblje i najugroženije grupe u regionu. Brza vakcinacija biće presudna u okončanju pandemije i pokretanju socijalno-ekonomskog oporavka za Zapadni Balkan”, kazao je Varhelyi. Paket će biti isplaćen u obliku grantova koji će pomoći da se pokriju troškovi vakcina za prioritetne grupe u regionu, kao i neophodna oprema za vakcinaciju. Ovo će Zapadnom Balkanu omogućiti da nabavi određeni broj vakcina iz Ugovora o avansnoj kupovini EU sa šest proizvođača, pri čemu će pojedine države članice EU svoj unapred dobijen dio doza dijeliti s drugima. Iako EU nastavlja da podržava inicijativu COVAX, svjetska ustanova koja obezbjeđuje podjednaki univerzalan pristup vakcinama protiv COVID-19, a svi partneri sa Zapadnog Balkana su se već prijavili, očekuje se da će isporuka vakcina po toj šemi početi kasnije od kampanja vakcinacije u EU. Pristup brojnim dozama iz kupoprodajnih ugovora EU omogućiće regionu da započne vakcinaciju paralelno sa državama članicama EU.

Komisija i Evropski centar za kontrolu bolesti, takođe, pomažu regionu u finalizaciji strategija vakcinacije u skladu s preporukama Komisije, kako bi se obezbijedila odgovarajuća priprema kampanja i neprimjetno upravljanje vakcinama. EU finansira i projekat sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (SZO) kako bi se potpomoglo upravljanje logistikom i isporukom vakcina.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice