12 Aprila, 2021 6:42 AM
Zovko Mobility

Humana akcija u prazničnim danima: “Taksisti dužna do penzije za lijekove”

Praznici su prilika za darivanje, ali i lijepu riječ mnogima koji ih u vrijeme pandemije dočekuju sami. Upravo potrebu da prazničnu radost podijele s drugima prepoznali su u travničkom Merhametu i Crvenom Križu, te zajedničkom akcijom otvorili vrata i unijeli toplinu u domove brojnih korisnika.

Vrata stana Štefice Lukić u travničkom naselju Kalibunar ovih dana otvorit će rijetki, jer ona ovaj Božić dočekuje sama. Da ne bude tako pobrinuli su se mladi Crvenog križa i Merhameta, a njihova posjeta, kaže, daje joj nadu da nije zaboravljena.

“Evo ja sam doživjela starost, nisam mislila da će ovo doći ovako. Ostala sam takoreći sama, sve mi je pomrlo. Hvala svima.”

Njenu sudbinu dijeli i Rasema na drugom kraju grada. Sama i bolesna, a minimalna penzija, kaže jedva stigne za račune i lijekove. Bez pomoći humanitarnih organizacija, teško da bi se preživjelo.

“Taksisti dužna do penzije za lijekove. Nemam, ja da budem poštena, što ću se ja praviti. Zna efendija od kakve sam ja familije, ali eto spala sam na to da mi je potrebno. To je žalosno”, kaže nam mještanka Travnika Rasema Hamidović.

U prazničnim danima prehrambenim paketima obradovano je više od 100 korisnika, među kojima su uglavnom stare i nemoćne osobe, a novogodišnjim paketićima, djeca socijalno ugroženih porodica.

“Najviše uživaju u razgovoru s našim volonterima, prilikom kojeg mi saznajemo njihove potrebe, što im fali, koji su nedostaci.. Za vrijeme ovakvih blagdana najviše im nedostaje taj socijalni kontakt”, tvrdi sekretar Crvenog križa Travnik Danijel Čakarić.

Inače, tokom proteklih mjeseci, broj korisnika narodne kuhinje porastao je za više od 150, te sada ima 800 onih u stanju potrebe.

“S pravom smijem reći da je to upravo zbog pandemije, zbog nemogućnosti odlaska osoba u strane države u Evropu da rade, dakle te osobe su ovdje ostale bez posla i one nam se konstantno javljaju za pomoć”, poručio je direktor RO Merhamet Travnik Merzuk Omerdić.

Svojim radom na terenu tokom pandemije, od dostavljanja medicinskih i prehrambenih potrepština do kućne njege, organizatori ove akcije kažu, žele doprinijeti izgradnji bolje zajednice, otvoriti vrata onima u potrebi i uz to lijepom riječju, vratiti vjeru u bolje sutra.

Opširnije o ovoj temi saznajte večeras od 17:00 sati u programu Federalne televizije,  u novom izdanju informativne emisije “Federacija danas”.

federalna.ba/Adisa Alić

RH Saloni Živinice