28 Januara, 2021 12:38 AM
Zovko Mobility

SBK: Vakcina protiv sezonske gripe stigla u zdravstvene ustanove, količine ograničene

Vakcina protiv sezonske gripe konačno je stigla i u zdravstvene ustanove na području Srednjobosanskog kantona, no u nedovoljnim količinama.

Dok broj pacijenata u sezoni gripe koja je već u jeku, raste, kao i pritisak Covid pozitivnih na primarnu zdravstvenu zaštitu, u travničkom Domu zdravlja, kažu, uz velike napore, zasad uspijevaju u borbi protiv pandemije.

Za razliku od prethodnih godina, kada je dio vakcina protiv sezonske gripe ostajao neiskorišten, sada je, zbog bojazni od pandemije, potražnja znatno veća.

No ni naručene količine, zbog velike potražnje na tržištu, nisu stigle. Tako je za razliku od prethodnih godina i uobičajenih više od 1000 doza, Dom zdravlja Travnik, koji pruža zdravstvene usluge za više od 50 hiljada građana, dobio tek 90 vakcina za zdravstvene radnike i 200 za pacijente.

„Država nije mogla dobiti, to svjedoči i ovo pismo jedinog uvoznika Farmamaka, da su morali skratiti potrebe koje su tražene iz razloga što nisu mogli dobiti“, kaže prim. dr. Nurdin Šatrović, direktor Doma zdravlja Travnik.

Unatoč obolijevanju u vlastitim redovima, u 14 područnih ambulanti, kažu, uspijevaju iznijeti teret krize. Pored Covid timova koji svakodnevno primaju pozive, tu je i kućno liječenje te prijevoz pozitivnih pacijenata. Posebna pažnja data je organizaciji službe za zaštitu djece, što potvrđuje i redovna imunizacija.

„Mi smo pri tome postupili kao i prema svakom pacijentu, da i dalje pregledamo u posebnim uslovima tu djecu. Nijedno dijete nije vraćeno“, tvrdi dr. Alisa Islamović Hrnjić, pedijatar.

„Naša laboratorija radi punim kapacitetom, nismo ukinuli nikakve pretrage. Svaki dan primamo sve pacijente“, poručila je Džana Dautović, glavna sestra Doma zdravlja Travnik.

Njihov rad prepoznaje i društvena zajednica, što pokazuje i gesta travničkog Merhameta, poput podijele launch paketa radnicima u zdravstvu.

„Na ovaj način Merhamet Travnik je želio da izrazi zahvalnost svim našim zdravstvenim radnicima koji nose najveći teret ove krize“, kaže Merzuk Omerdić, direktor Regionalnog odbora „Merhameta“ u Travniku.

Kao i prethodnih godina, Srednjobosanski kanton je za vakcine protiv sezonske gripe, obezbijedio oko 30 hiljada maraka, što nije dovoljno ni za sve hronične bolesnike. Nažalost, sezona gripe već odavno je počela, kažu u travničkom Domu zdravlja. Ostaje nada da nabavka vakcina protiv koronavirusa neće proteći kao i ova protiv sezonske gripe.

federalna.ba

RH Saloni Živinice