27 Januara, 2021 11:11 PM
Zovko Mobility

EP: Došlo je vrijeme da se BiH pomakne od Dejtona prema Briselu

Bosna i Hercegovina konačno treba krenuti iz Dejtona prema Briselu, poruka je sa videosjednice Odbora za vanjske poslove Evropskog parlamenta, čija je tema bio položaj Bosne i Hercegovine 25 godina nakon Dejtonskog sporazuma.

– Došlo je vrijeme da se zemlja pomakne od Dejtona prema Briselu. Bosna i Hecegovina će trebati nadopuniti svoj Ustav kako bi bio u skladu s evropskim članstvom. Osobno želim reći da sam spreman, da sam zadovoljan što mogu raditi na tome da Bosna i Hecegovina vrlo brzo postane zemlja kandidat, nadam se već sljedeće godine – kazao je Oliver Varhelyi, evropski komesar za proširenje.

Jasna je ovo poruka iz Brisela. Bosni i Hercegovini je mjesto u Evropskoj uniji. Za to su potrebne reforme, pa i Ustava države. Dvadeset i pet godina nakon rata domaći političari prošlost koriste za poticanje tenzija i podjela.

– Pomirenje zahtijeva rad, zalaganje svih nas. Bez dvojbe, Bosna i Hecegovina je učinila napredak dva i po desetljeća na izgradnji stabile demokratije. Međutim, put još nije dovršen. Kao što sam rekao tokom svoje posjete Bosni i Hecegovini, politički lidri moraju provesti reforme koje su potrebne da zemlja napreduje – poručio je Josep Borrell, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost.

Koliko je bitna međunarodna zajednica u BiH – još jednom je naglašeno.

– Pošteno je reći da izazovi s kojima se susrećemo u Bosni i Hecegovini neće biti riješeni sami od sebe i doista trebamo koordinirano raditi na razini cijele međunarodne zajednice – naveo je Miroslav Lajčak, specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine.

Predstavnik Međunarodne krizne grupe naveo je da Bosna i Hercegovina jeste prošla dug put kada je u pitanju obnova nakon rata, ali je upitno da li je i dalje funkcionalna država, zbog čega joj je potreban novi Ustav koji treba biti prioritet i svih međunarodnih organizacija.

federalna.ba

RH Saloni Živinice