28 Januara, 2021 12:37 AM
Zovko Mobility

Utvrđen nacrt budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu

Danas je zasjedala Vlada Tuzlanskog kantona. Na sjednici je utvrđen nacrt budžeta za 2021. godinu prema kojem su prihodi, primici i zaduživanja za oko tri miliona manji u odnosu na planirane prihode u budžetu za 2020. godinu.

Nacrt budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu je pripreman u jako složenim uslovima zbog pandemije koronavirusa, rečeno je na današnjoj sjednici Vlade Tuzlanskog kantona. Planiran je budžet u iznosu od 427 miliona što je za tri miliona manje u odnosu na 2020. godinu.

„Predviđamo situaciju koja će biti jako teška u narednoj godini, pokušat ćemo da sva ona emitovana prava zadržimo na dostignutom nivou i težit ćemo u sklopu javne rasprave pokušat ćemo da izvršimo i dodatne uštede kako bi ušli spremniji u narednu godinu“, kaže Suad Mustajbašić, ministar finansija TK-a.

Na danas održanoj sjednici Vlada je dala saglasnost i za pružanje usluga plasmana kreditnih sredstava uz subvencioniranje dijela kamatne stope privrednim subjektima sa područja Tuzlanskog kantona.

„Planira se iz ovih sredstava banke u iznosu od 60,5 miliona maraka plasirati sredstva za narednu godinu i po. Ovdje je bitno napomenuti da je subvencioniranje u visini od 2,1 milion KM gdje je grejs period do 12 mjeseci za privredne subjekte sa Tuzlanskog kantona“, ističe Rijad Bašić, pomoćnik ministra privrede TK-a.

Prihvaćen je i Akcioni plan za prevenciju korupcije za vrijeme trajanja pandemije koronavirusa. Rečeno je da za sada nema dokazanih koruptivnih radnji na ovom području, ali da to ne znači da nema korupcije, već da nije prijavljena zbog čega su pozvali građane da se uključe u ovu borbu.

„Ja ovom prilikom pozivam i građane da prijave sve oblike koruptivnog ponašanja, tu stoje naše institucije, agencije, kantonalno tužilaštvo koji će adekvatno odgovoriti na svaku prijavu korupcije“, poručio je Miralem Halilović, predsjednik Tima za borbu protiv korpupcije.

Prijava korupcije je samo još jedan od načina na koji građani mogu pomoći u borbi protiv pandemije koronavirusa, koja je značajno utjecala na sve segmente života. Upravo zbog toga su i na današnjoj sjednici još jednom pozvali na odgovornost.

federalna.ba

RH Saloni Živinice