27 Januara, 2021 11:13 PM
Zovko Mobility

Travnički srednjoškolci dobili mogućnost i za praktična iskustva u CNC-u

Uz pomoć privatnog sektora iz Travnika i Republike Hrvatske budući CNC operateri iz travničke Tehničke škole dobili su mogućnost da u okviru redovne nastave stiču i prva praktična iskustva. Od danas u školskim prostorijama na raspolaganju im je kabinet sa simulatorom namijenjen obuci budućih programera i operatera.

S ciljem osposobljavanja učenika za samostalan rad prema savremenim standardima i zahtjevima moderne industrije, travnička Tehnička škola prije dvije godine upisala je prvu generaciju učenika smjer kompjutersko upravljanje mašinama.

„Kako bi savladali one potrebe koje se danas traže u realnom sektoru po pitanju pragmatičnosti. Realni sektor migrira ka upotrebi informaciono komunikacijskih tehnologija, automatizacijom u proizvodnji radi produktivnosti, rentabilnosti“, kaže Nevzudin Buzadžija, direktor Mješovite srednje tehničke škole u Travniku.

Nedostatak školovanog kadra te odliv obučenih radnika, dodatni su problemi na tržištu rada. Upravo zato su vlastitim sredstvima privrednici iz Travnika ali i Hrvatske osigurali opremanje kabineta za izvođenje praktične nastave. Ovaj vid saradnje između javnog i privatnog sektora trebao bi doprinjeti smanjenju nezaposlenosti na način što će spojiti obrazovanje sa potrebama tržišta rada.

„Velika je potreba za CNC operaterima kako kod nas tako i u Evropi i mislim da je svaki učenik koji završi i odabere ovo zanimanje na dobrom putu da sebi osigura budućnost“, poručila je Snježana Kopruner, privrednica iz Travnika.

A budućnost je upravo u deficitarnim zanimanjima, za koje u našoj zemlji ima mjesta. Potvrđuje to i činjenica da će u kabinet u Travnika za obuku CNC operatera dolaziti i srednjoškolci iz Prozora – Rame.

federalna.ba/Sanela Sojtarić

RH Saloni Živinice