31 Jula, 2021 6:35 PM
Zovko Mobility
epa08727465 A person walks past a COVID testing site located at an emergency room in New York, New York, USA, 07 October 2020. There has been a recent rise in the percentage of positive COVID-19 cases in New York as the coronavirus pandemic continues and threatens to enter a second wave. Officials in the state have traced some of the uptick in cases to a number of neighborhoods where common safety protocols are sometimes not followed and are suggesting that some zip codes with large numbers of infections will have schools and non-essential businesses shut down. EPA-EFE/JUSTIN LANE

Broj zaraženih u SAD-u na putu da premaši 12 miliona

Broj zaraženih virusom korona u SAD uskoro će da premaši 12 miliona.

Pandemija je do sada u SAD odnijela četvrtinu miliona života, puno više nego u bilo kojoj drugoj državi, a više od 20 ih je ovog mjeseca uvelo nove restrikcije da bi pokušali da suzbiju širenje zaraze.

Stopa rasta zaraženih dobija ubrzanje u SAD sa blizu jedan milion dodatnih slučajeva za posljednjih šest dana.

Broj zaraženih je u periodu od osam dana povećan sa 10 na 11 miliona, a 10 dana bilo je potrebno da se broj zaraženih poveća sa devet na 10 miliona.

Zdravstveni zvaničnici upozoravaju da bi talas infekcije mogao da slomi zdravstveni sistem, ako građani ne budu poštovali mjere i propise, posebno one koje se tiču putovanja i okupljanja.

Ovo upozorenje se posebno odnosi na okupljanja tokom praznika Dana zahvalnosti. Stručnjaci upozoravaju da bi vrijeme praznika moglo dodatno da intenzivira pandemiju i cijeloj zemlji.

Američki centar za kontrolu bolesti izdao je “strogu preporuku” Amerikancima da ne putuju za vrijeme praznika.

“Zabrinuti smo zbog eksponencijalnog rasta broja slučajeva, hospitalizacija i broja umrlih”, rekao je zvaničnik CDC-a Henry Walke novinarima.

federalna.ba/ Srna-Reuters

RH Saloni Živinice