27 Novembra, 2021 2:34 PM
Zovko Mobility

EU nepravilno procijenio klimatske rizike plinskih projekata

Europska komisija dodijelila je prioritetni status projektima prirodnog plina, ne procijenivši prethodno pravilno njihov utjecaj na klimatske promjene, objavio je pučki pravobranitelj Europske unije.

Europska komisija dodjeljuje određenim projektima fosilnih goriva status “projekata od zajedničkog interesa” (PCI), po kriteriju doprinosa uspostavi untarnjeg europskog energetskog tržišta, poboljšanoj sigurnosti opskrbe i konkurentnosti.

Dodjela tog statusa otvara im mogućnost financiranja novcem EU-a i ubrzani postupak pribavljanja dozvola.

Pučki pravobranitelj EU objavio je u četvrtak na završetku istrage koju je pokrenuo u veljači da su procjene Komisije o održivosti plinskih projekata “suboptimalne”.

Istraga je otvorena na temelju žalbe nevladine organizacije Food and Water Europe u listopadu 2019. na planirani terminal za ukapljeni prirodni plin u Irskoj za potrebe uvoza iz SAD-a. U organizaciji su upozorili da je projekt dodan na popis PCI bez procjene klimatskih utjecaja.

“S obzirom na ciljeve EU-a vezane za ??klimatske promjene i za održivost, žalosno je što su plinski projekti svojedobno uvršteni na popise s PCI oznakom bez pravilne prethodne procjene njihove održivosti”, navodi se u priopćenju ureda pravobranitelja.

Nijedan od 32 plinska projekta na najnovijem popisu projekata s oznakom PCI nije odabran po kriteriju značajnog doprinosa održivosti, istaknuo je pučki pravobranitelj.

U budućim procjenama projekata koji traže status PCI treba uzeti u obzir uzeti emisije ugljičnog dioksida i metana, zaključio je.

Dodao je i da Komisija priprema reviziju kriterija za ocjenu PCI projekata i da se prijedlog očekuje u prosincu, pa “daljnja istraga u ovom trenutku nije opravdana”.

U EK nisu u četvrtak bili dostupni za komentar zaključaka pučkog pravobranitelja.

Pri izgaranju plina nastaje otprilike upola manje ugljičnog dioksida nego pri sagorijevanju ugljena, ali je on povezan s emisijom metana koji vrlo snažno zagrijava Zemlju.

EU očekuje da će potrošnja plina naglo pasti nakon 2030. godine, želi li EU do 2050. dosegnuti neto nultu emisiju štetnih plinova.

federalna.ba/Hina

RH Saloni Živinice