3 Decembra, 2020 3:12 PM
Zovko Mobility

Apeluju zbog privatnih slavlja – da se što manji broj osoba okuplja u zatvorenom prostoru

U posljednja 24 časa u entitetu Republika Srpska preminulo je još 25 osoba kod kojih je prethodno utvrđeno prisustvo novog virusa korona. Testirano je 984 laboratorijska uzoraka, od kojih je virus potvrđen kod još 374 osobe, naveli su iz Instituta za javno zdravstvo ovog entiteta. Trenutno je hospitalizovano 1155 osoba od kojih je 58 na respiratornoj podršci. Kada su u pitanju privatna slavlja, upućen je apel da se što manji broj osoba okuplja u zatvorenom prostoru, te da se pored lične higijene, održava i higijena prostorija u kojima se boravi.

Epidemiološka situacija je i dalje nepovoljna i konstantan je pritisak na zdravstvene ustanove. Nadležni apeluju da se, zbog ovakve situacije, predstojeći praznici i slavlja organizuju u krugu porodice te da se poštuju mjere maksimalnog broja osoba na privatnim okupljanjima da bi se smanjila mogućnost zaraze.

“Ono na što moramo skrenuti pažnju naročito na porodična slavlja, odnosno proslave slava i ostalih vjerskih praznika, da se tu posebno obrati pažnja i da se maksimalno ima razumijevanja vezano za preporuke Instituta kada govorimo o maksimalnom broju lica, odnosno da se što manji broj lica okuplja u domovima”, kaže Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravstvo RS-a.

Stručnjaci još jednom podsjećaju da je neophodno pridržavati se mjera zaštite protiv virusa, naročito u hladnijem periodu, kada su, osim koronavirusa, prisutni i ostali respiratorni virusi. Preporuke su da se prostorije u kojima boravimo redovno čiste i provjetravaju.

“Sa dolaskom hladnoće smanjuje se naša prirodna otpornost organizma i mi postajemo podložniji za razne infekcije, prvenstveno infekcije respiratornog trakta. Svaki duži boravak u zatvorenim prostorijama, sa toplim i suhim zrakom, čini nas podložnijim na infekcije i utiče vrlo povoljno na širenje respiratornih virusa”, upozorava Jelena Đaković-Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS-a.

Od ponedjeljka se učenici vraćaju u školske klupe, nakon što su nastavu pratili online, jer su školski objekti bili ustupljeni za potrebe glasanja na lokalnim izborima. Objekti su u potpunosti dezinfikovani, navode iz Instituta.

federalna.ba

RH Saloni Živinice