18 Januara, 2021 3:09 PM
Zovko Mobility

Sarkozy optužen za ‘zločinačko udruživanje’

Bivši francuski šef države Nicolas Sarkozy optužen je za ‘zločinačko udruživanje’ u okviru istrage vezane za sumnju u libijsko finansiranje njegove predsjedničke kampanje 2007. godine, saznaje danas agencija France presse u nacionalnom finansijskom tužilaštvu.

Bivši predsjednik odmah je reagovao na Facebooku ukazujući da je zaprepašćen novom optužnicom.

“Saznao sam o ovoj novoj optužnici sa najvećim zaprepašćenjem”, rekao je Sarkozy navodeći da se u njegovom slučaju ponovo ne uzima u obzir pretpostavka nevinosti i donose odluke bez i “najmanjeg dokaza o bilo kakvom ilegalnom finansiranju”.

Nova optužnica, izdata u ponedeljak, četvrta je u predmetu za Sarkozyja koji kaže da je žrtva zavjere poslije optužbi izrečenih u martu 2018. za “pasivnu korupciju”, “skrivanje pronevjere javnih sredstava”, “ilegalno finansiranje kampanje”.

“Svako vidi da se radi o odluci bez presedana u skladu sa obavljenim istragama. Procedura ide svojim tokom”, rekao je advokat udruženja za borbu protiv korupcije “Šerpa”, koje je civilna strana u ovom predmetu.

Tužioci su 31. januara već optužili za “zločinačko udruživanje” jednog od bivših Sarkozyjevih saradnika Tierryja Goberta, osumničenog da je uzimao sredstva koja potiču od režima libijskog vodje Muamera Gadafija i koja su mogla da budu usmjerena u predsjedničku kampanju kandidata desnice 2007. godine.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice