22 Oktobra, 2020 11:24 PM
Zovko Mobility

Vučić ugostio Čovića i Dodika

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić večeras je u Beogradu ugostio zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića i člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

“Razgovor prijatelja”, napisao je Vučić ispod fotografija s Čovićem i Dodikom na Instagram nalogu “BudućnostSrbijeAV”.

Čović je na svom Twitter nalogu postavio fotografije i naveo da je riječ o nastavku “regionalnih razgovora o EU integracijama i ekonomskom oporavku Zapadnog Balkana te daljnjem razvoju bilateralnih odnosa, kao i razgovor o 25. godišnjici Dejtonskog sporazuma i zaštiti ustavnopravnog poretka BiH”.

Evropske integracije i perspektiva članstva Srbije i Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji bile su teme večerašnjeg sastanka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i zamjenika predsedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragana Čovića, javlja Anadolu Agency (AA).

Sastanak je održan u okviru nastavka regionalnih razgovora, a sagovornici su razgovarali i o Paketu proširenja Evropske komisije, kao i o Ekonomsko-investicionom planu EU-a za Zapadni Balkan.

Također, diskutovalo se i o bilateralnim odnosima, ekonomskoj saradnji i saniranju posljedica epidemije koronavirusa, saopćeno je iz Predsjedništva Srbije.

Govoreći o Paketu proširenja za 2020. godinu, Vučić, Dodik i Čović istakli su važnost procesa pristupanja Evropskoj uniji u cilju održavanja snažne evropske perspektive regiona, kao i za daljnju transformaciju usmjerenu na izgradnju razvijenih i stabilnih zemalja.

Saradnja s evropskim partnerima na tom putu, istakli su sagovornici, unaprijedit će proces pristupanja.

Uvažavajući opredjeljenje ka pristupanju Uniji, razgovarano je o unapređenju regionalne saradnje i jačanju dobrosusjedskih odnosa.

Nastavak razvoja regiona i poboljšanje odnosa od velike su važnosti za ostvarenje dugogodišnjih vanjskopolitičkih prioriteta poput članstva u Evropskoj uniji.

“Evropski put Srbije i saradnja u regionu predstavljaju prioritete vanjske politike Srbije”, kazao je Vučić i naglasio da će plan za ekonomski oporavak Zapadnog Balkana i razvijanje odnosa u regionu doprinijeti ekonomskoj konkurentnosti i jačanju privrede.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice