22 Oktobra, 2020 11:22 PM
Zovko Mobility

Moguća i zabrana kretanja nakon 22 časa u Podgorici

Ukoliko se nastavi trend rasta broja oboljelih u Podgorici moguće je zatvaranje ugostiteljskih objekata i zabrana kretanja nakon 22.00 časa, izjavio je pomoćnik direktora Instituta za javno zdravlje Crne Gore Senad Begić.

“Mislim da imamo dovoljno vremena da se potrudimo da Podgoricu ne zatvorimo”, naveo je Begić.

On je večeras na konferenciji za novinare Nacionalnog koordinacionog tijela rekao da je nezahvalno govoriti o tome šta će biti od ponedjeljka do petka u ponoć kada Institut završava presjek.

“Nikada nije kasno da se krene sa strogim poštivanjem preporuka”, poručio je Begić.

Odgovarajući na pitanje koliko se danas čeka na rezultat testa, on je rekao da je vrijeme čekanja dva i po do tri dana, što zavisi od količine uzoraka koji se na dnevnom nivou dopremaju u Institut.

“To je nešto na šta u ovom trenutku ne možemo uticati, ali možemo apelovati da se uzorkovanje vrši po kliničkim i epidemiološkim indikacijama”, naveo je Begić.

Upitan da li je zabrinut da će se smrtnost u narednom periodu povećati, on je rekao da je veoma zabrinut.

“Najnovija naučna istraživanja ukazuju da će u narednom periodu doći do povećanja smrtnosti. Postoji solidna količina naučnih dokaza koji povezuju nešto nižu smrtnost tokom ljetnjih i proljećnih mjeseci zbog lijepog vremena i osunčanosti, odnosno vitamina D koji je direktno proporcionalan tome”, naveo je Begić.

On je naveo da je drugi problem zagađenost vazduha i da se može očekivati da povećana zagađenost, zajedno sa virusom korona, dovede do povećanja smrtnosti.

Govoreći o sezoni gripa, Begić je naveo da, ako dođe do koinfekcije, postoje razmišljanja da će to imati veći letalitet nego infekcija pojedinačno.

Kada je riječ o epidemiološkim mjerama, on je rekao da je Institut predložio sistem koji će biti na snazi neko vrijeme i koji će po automatizmu pokretati, odnosno gasiti određene protivepidemijske mjere.

“To je sistem ‘semafora’ koji objavljujemo subotom ujutru da bi od ponedjeljka mjere mogle da se `stežu` ili popuštaju”, pojasnio je Begić.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice