22 Oktobra, 2020 11:05 PM
Zovko Mobility

Rouhani: Američke sankcije Iranu nanijele štetu od 150 milijardi dolara

Predsjednik Irana Hassan Rouhani izjavio je danas kako je Iran pretrpio štetu od najmanje 150 milijardi dolara zbog sankcija koje su mu jednostrano nametnule Sjedinjene Američke Države (SAD), javlja Anadolu Agency (AA).

Rouhani se u Teheranu obratio učesnicima sjednice Vijeća za borbu protiv koronavirusa, a tom prilikom je komentirao i kritike koje zbog loše ekonomske situacije u Iranu dobio i od predsjednika iranskog parlamenta Muhammeda Bakira Kalibafa.

“Ako će se narod buniti zbog nestašice i problema, onda je Bijela kuća u Washingtonu jedina prava adresa za to. Neka niko ne upućuje narod na pogrešne adrese zarad ostvarivanja političkih interesa“, poručio je Rouhani u govoru kojeg je prenosila Iranska državna televizija.

Rouhani tvrdi da su izvor svih problema u Iranu cionisti, nazadni režimi u regiji i radikalno pristrasne politike nekih krugova u SAD-u.

On je posebno kritikovao šefa američke diplomacije Mikea Pompea za kojeg je kazao da nije ministar vanjskih poslova, već ministar kriminala SAD-a.

“Amerikanci se ponose i hvale se neprijateljstvom i udarima na iranski narod. Iranski narod će slomiti Trumpovu opsadu, baš kako je prije 40 godina slomio i Saddamovu opsadu“, kazao je Rouhani.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice