22 Oktobra, 2020 7:06 PM
Zovko Mobility

Ministrica zdravlja australijske države Victoria podnijela ostavku

Dosadašnja ministrica zdravlja australijske države Victoria Jenny Mikakos podnijela je danas ostavku poslije negativnih reakcija oko istrage o tome zašto su angažovani samo čuvari a ne policija ili vojska u hotelima – karantinima za korona virus.

Bezbjednosni propusti u hotelima su navedeni kao glavni razlog za drugi talas zaraze korona virusom u toj državi, koja je najteže pogođena u zemlji.

Država Victoria prijavila je u posljednja 24 sata samo jedan smrtni slučaj od korona virusa a i broj novih slučajeva zaraze u Melbourneu, glavnom gradu Australije, nastavlja da pada.

Sa jednim novim smrtnim slučajem ukupan broj umrlih u toj državi je 782, a u cijeloj Australiji 870.

Danas je prijavljeno 12 novih slučajeva zaraze korona virusom, dok je 14-dnevni prosjek zaraze u Melbourneu ponovo pao na 23,6.

Građani Melbournea koji su pod mjerama izolacije više od mjesec dana čekaju ublažavanje restrikcija u ponedjeljak. Očekuje se da će to uključiti postepeno vraćanje u škole za neke đake i dozvoljena okupljanja napolju do pet osoba iz dva domaćinstva.

Mikakos je ranije danas izdala saopštenje potvrđujući ostavku, samo dan pošto je premijer države Victorie Daniel Andrews svjedočio u istrazi oko hotela za karantin i ukazao na njenu djelimičnu krivicu zbog uloge u zabrljanom programu karantina.

“Razočarana sam što je nastojano da se podrije moj integritet”, napisala je ona u saopštenju. “Nikad nisam izbjegavala odgovornost”, dodala je i rekla da takođe planira da podnese ostavku u parlamentu Victorie.

Ona izgleda preuzima odgovornost kada niko drugi nije htio, navodi AP. Poslije šest sedmica saslušanja u istrazi o hotelima za karantin i dalje se ne zna ko je donio odluku da se koriste čuvari umjesto policije ili vojske, koji su korišteni u drugim australijskim državama za tu svrhu.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice