22 Oktobra, 2020 8:06 PM
Zovko Mobility

Zelenski: Počeo drugi talas epidemije u Ukrajini

Drugi talas širenja virusa korona počeo je u Ukrajini, sudeći po trenutnoj statistici o učestalosti prenošenja zaraze, izjavio je ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski.

On je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsjednikom Slovačke Zuzanom Čaputovom u Bratislavi rekao da se virus brzo širi u svijetu i da Ukrajina, u kojoj se nastavlja porast broja zaraženih, nije izuzetak.

“Stoga moramo da zabranimo ulazak stranih državljana u zemlju. Odlučili smo to kada smo imali prvi talas i uspjeli smo da ga zaustavimo”, istakao je Zelenski.

Zelenski je naglasio da Ukrajina sada svaki dan registruje po 3.000 novih slučajeva zaraženosti, a da je u prvom talasu taj broj bio između stotinu i 300.

“Nažalost, ovo je drugi talas virusa korona u Ukrajini”, dodao je Zelenski.

Prema statistici Državnog savjeta Ukrajine za bezbjednost i odbranu, u posljednja 24 časa su u toj zemlji registrovana još 3.372 slučaja zaraženosti, čime je ukupan broj zaraženih od početka pandemije dostigao 118.372.

Od ukupnog broja zaraženih, preminulo je 3.757 ljudi, a ozdravilo je 83.458.

Glavni sanitarni ljekar u Ukrajini Viktor Lijaško izjavio je da ne isključuje mogućnost uvođenja novih stogih mjera zbog virusa korona u zemlji, te da bi se to moglo desiti i prije i poslije 25. oktobra, kada su planirani lokalni izbori, javio je TASS.

On je, međutim, naglasio da datum nije ključan, već brzina širenja virusa korona.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice