22 Oktobra, 2020 8:26 PM
Zovko Mobility

Crkva u Njemačkoj uspostavila novi sistem obeštećenja

Katolička crkva u Njemačkoj uspostavlja novi sistem za obeštećenje žrtava seksualnog zlostavljanja od strane sveštenstva koji će obezbijediti isplate do oko 50.000 eura, rekao je danas predsjednik njemačke biskupske konferencije biskup Georg Baetzing.

Žrtve će moći da se prijave za isplatu po novom sistemu od 1. januara sljedeće godine, rekao je Baetzing, nakon što su članovi konferencije na sastanku potpisali detalje o prijedlogu koji je odobren u martu.

Katoličku crkvu potresli su posljednjih godina skandali u nekoliko zemalja, uključujući Njemačku, o seksualnom zlostavljanu i prikrivanju zločina.

Izvještaj koji je naručila crkva iz 2018. godine zaključio je da je sveštenstvo u Njemačkoj između 1946. i 2014. godine zloupotrebilo najmanje 3.677 ljudi, a više od polovine žrtava bilo je mlađe od 13 godina, dok su skoro trećina njih bili dječaci, sveštenikovi pomoćnici. Episkop se izvinio zbog zlostavljanja.

Prema prethodnom sistemu u Njemačkoj, žrtve su mogle da se prijave za nadoknadu za “pretrpljenu patnju”, koje su u prosjeku iznosile oko 5.000 eura od 2011.

federalna.ba/Beta

RH Saloni Živinice