22 Septembra, 2020 1:31 PM
Zovko Mobility

Zbog čega pandemija ne jenjava u BiH?

Znači da ozbiljnost pristupa ovom problemu treba da se podigne na što veću razinu, odnosno, na državnu razinu”, rekao je Nakaš

Nimalo ohrabrujući podaci nakon sedam mjeseci od početka pandemije u Bosni i Hercegovini – 20 smrtnih slučajeva od posljedica koronavirusa u Bosni i Hercegovini prijavljeno je u protekla 24 sata, što je najviše do sada.

Novozaražene i dalje brojimo sa tri cifre – 293 slučaja u cijeloj zemlji.

Gost emisije Federacija danas ovim povodom bio je infektolog Bakir Nakaš, koji je pokušao objasniti zašto pandemija ne jenjava u BiH.

“Svi smo očekivali da ćemo u ljetnom periodu imati pad broja zaraženih, a samim tim i pad broja umrlih. Nažalost, to se nije desilo i virus je proveo ono što je vjerovatno u njegovom patofiziološko mehanizmu i u odnosu sa prirodom. Sada, ne samo u BiH, nego u cijelom svijetu, bilježimo ekstremne brojeve. Znači da ozbiljnost pristupa ovom problemu treba da se podigne na što veću razinu, odnosno, na državnu razinu”, rekao je Nakaš, te dodao:

“Nažalost, veliki broj zaraženih u BiH vodi nas ka tome da neće biti linearni rast, nego eksponencijalni. Nedostaje nam ozbiljnost na visokom niovu, i ukoliko se nastavimo ponašati ovako na svim nivoima, vjerovatno ćemo imati španski i italijanski scenario. Što ja ne bih volio, a pogotovo jer nam ususret dolazi sezonska gripa, H1N1 gripa, koje imaju gotovu identičnu kliničku sliku kao covid-infekcije. Tako da će zdravstveni radnici imati problem u dijagnosticiranju koji od virusa je zarazio pacijenta. Na taj način ćemo imati veliki broj oboljelih, a samim tim i umrlih, rekao je, između ostalog, Nakaš.

Kompletno gostovanje Nakaša na FTV pogledajte u priloženom videu.

 

RH Saloni Živinice