29 Septembra, 2022 3:55 PM
Zovko Mobility

Fabrika obuće u Tuzli privremeno otpušta oko 300 radnika

Fabrika obuće “Intral BiH” u Tuzli će zbog drastičnog gubitka poslova na tržištu, koje je prouzrokovala pandemija koronavirusa, privremeno otpustiti oko 300 radnika. Menadžment obećava da će se radnici krajem godine sukcesivno vraćati na posao, ukoliko se realizira saradnja i sa drugim potencijalnim kupcima.

Zbog korona krize Rezefina Buljubašić i njene kolegice će privremeno ostati bez posla. Crni scenario radnici nisu očekivali, ali su svjesni ekonomskih posljedica pandemije i gubitka tržišta.

– Još smo u šoku. Nismo svjesni. Ovo je jedini izvor prihoda za mnoge od nas ovdje. Tako diktira svjetsko tržište. Obuća ne ide, svjesni smo toga – kaže Rezefina.

Menadžment Intrala negira da će fabrika biti zatvorena. Samo je, kažu, riječ o nužnoj pauzi do pristanja novih narudžbi i eventualno sklapanja novih ugovora s drugim potencijalnim kupcima.

– Vlasnici su donijeli odluku, kao što je to normalno u ovakvim situacijama, da se radnici privremeno pošalju na Zavod za zapošljavanje i da će poslije kraće pauze biti vraćeni na posao. Nije tačno da će Intral BiH prestati s poslovanjem – ističe Alija Šehović, direktor firme Intral BiH.

Sada je na potezu država, čije mjere nisu uspjele samo u Tuzlanskom kantonu spasiti nekoliko hiljada radnih mjesta koja su već ugašena zbog korona krize.

– Imali smo neke mjere koje su nešto ublažile. Međutim, ipak su ovo tektonski poremećaju koji se u tom trenutku nisu mogli amortizirati – navodi Šehović.

– Radnici su tu, oni hoće da rade. Samo treba sve malo da se pokrene. Vjerovatno nam treba pomoć od države, i mi moramo preživjeti – poručuje Rezefina Buljubašić.

A vlast, barem za sada, nije uspjela konkretnim mjerama značajnije ublažiti negativne ekonomske posljedice.

– Naš sistem je tako kompliciran kod ovakvih situacija da ne možete promtno da odgovorite na potrebe i zahtjeve privrede u našem kantonu. Na tome ćemo svakako raditi – kaže Denijal Tulumović, premijer TK-a (SDA).

– Ovaj korona zakon se pokazao kao neučinkovit. Mislim da oni nemaju rješenja – smatra Sakib Kopić, predsjednik Sindikata solidarnosti TK-a.

Dok vlast luta u pronalasku adekvatnih rješenja, broj radnika koji su dobili otkaze ili su upućeni na čekanje konstantno se povećava, a mnoge kompanije u realnom sektoru su pretrpjele ogromne finansijske gubitke koji su ugrozli njhovo poslovanje.

federalna.ba

RH Saloni Živinice