29 Septembra, 2022 5:13 PM
Zovko Mobility

Turska počela potragu za naftom i gasom u istočnom Sredozemlju

Turski brod za istraživanje nalazišta nafte i gasa počeo je potragu za tim resursima u spornim oblastima istočnog Sredozemlja, izjavio je u srijedu ministar za energetiku Turske.

Najava Ankare da će početi istraživanje dovela je do rasta tenzija između Grčke i Turske, članica NATO-a, ali regionalnih rivala, u vezi prava na traganje za naftom i gasom u Sredozemnom moru, prenosi Beta.

Brod Oruc Reis počeo je da istražuje u oblasti za koju Grčka navodi da se preklapa sa njenim epikontinentalnim pojasom i zahtijeva njegovo povlačenje.

I grčki i turski ratni brodovi prate Oruc Reis.

Poruka Atine
Grčki premijer Kyriakos Mitsotakis rekao je u srijedu navečer da Atina “nikada ne prijeti, ali da neće biti žrtva ucjene” i dodao da je to razlog zašto ne tolerira “provokativne poteze”.

Mitsotakis je kazao da je Grčka poslala brodove ratne mornarice u spornu oblast i da je vojska stavljena u stanje pripravnosti kao odgovor na razmještanje turske flote.

“Mi nikada nećemo biti oni koji izazivaju eskalaciju. Ipak, uzdržanost je samo jedan aspekt naše moći. Nijedna provokacija neće proći bez odgovora. Pokazali smo da ćemo odgovoriti ako bude neophodno. I učinit ćemo to ponovo ako budemo morali”, naveo je grčki premijer.

Turska je u utorak odbacila poziv Grčke da odustane od najavljenih aktivnosti i navela da planira da izda nove dozvole za istraživanje u spornoj oblasti, uprkos sve većem sporu s Atinom.

 

federalna.ba/Agencije

RH Saloni Živinice