18 Januara, 2021 3:40 PM
Zovko Mobility
23.04.2020., Dicmo - Dom umirovljenika u Dicmu ciji su korisnici zarazeni koronavirusom.Oko 15 satii odvezen je dio korisnika doma kojima su prethodno uzeti brisevi. PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITIT IDENTITET OSOBA ( PREKRITI OCI) Photo: Ivo Cagalj/PIXSELL

Korona “eksplodirala” u Srbiji, narednih sedmica prijeti velika opasnost!

Prema riječima epidemiologa, posebno zabrinjava činjenica da se virus raširio među studentima

Zabave u noćnim klubovima, proslave u otvorenom ili zatvorenom prostoru, utakmice na kojima su se okupljale hiljade ljudi, te gradski prijevoz u kojem je nemoguće držati odstojanje među putnicima, označena su kao potencijalno najopasnija mjesta za širenje koronavirusa, piše Blic.

Prema riječima epidemiologa, posebno zabrinjava činjenica da se virus raširio među studentima.

Direktorica Zavoda za zdravstvenu zaštitu studenata Beograd, Marija Obradović, izjavila je jučer, “da je prema njenim informacijama, za sada 210 studenata pozitivno na koronavirus, ali i da se čeka rezultat još 50 studenata koji su testirani tokom vikenda”.

“Svaki dan se javlja sve više studenata sa respiratornim tegobama. U Beogradu studira oko 120.000 mladih, više od polovine je iz unutrašnjosti, a oko 50.000 iz prijestolnice”, rekla je za RTS Marija Obradović.

Ona je objasnila “da izvjestan broj studenata ne zna gdje se zarazio, da su se mnogi zarazili na proslavama i okupljanjima, a da nema zaraze koja je potekla iz nekog studentskog restorana ili kluba”.

Zbog ove “eksplozije” korone među studentima nadležni se sada pribojavaju druge opasnosti, a to je prenošenje virusa u unutrašnjost.

Naime, mnogi studenti će uskoro, poslije završenih obaveza krenuti na odmor u svoja rodna mjesta, a neki bi, posebno oni koji su zaraženi a nemaju nikakve simptome, nesvjesno mogli da rašire zarazu po drugim mjestima širom zemlje u kojima je korona situacija trenutno koliko-toliko mirna.

Na ovo je još prije desetak dana, na svom Facebook profilu, pažnju skrenuo i dr Predrag Kon.

“Zbog povratka studenata svojim kućama u julu se prijetnja može proširiti po čitavoj Srbiji”, napisao je Kon.

Prema posljednjim dostupnim podacima četvrtina zaraženih studenata je iz studentskih domova.

“Kolektivni smještaji su gusto naseljene sredine, a studenti se više druže, skloniji su zarazi, mnogi pokušavaju da bolest preleže na nogama i više ih je sa ozbiljnijim tegobam”, objasnila je Marija Obradović.

RH Saloni Živinice