18 Januara, 2021 3:16 PM
Zovko Mobility

Srbija ponovo uvodi mjere zabrane, proglasit će vanredno stanje u pojedinim gradovima

Upitana da li će nove mjere podrazumijevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove

Srbijanska premjerka Ana Brnabić izjavila je da će na današnjoj sjednici Kriznog štaba biti uvedene nove epidemiološke mjere u borbi protiv koronavirusa.

Ona je objasnila da se te mjere neće odnositi na cijelu zemlju, već da će biti “targetirane” na određeni grad ili općinu u odnosu na broj zaraženih, ali i istakla da više neće biti “zatvaranja” kakva su bila u martu i aprilu.

Upitana da li će nove mjere podrazumijevati zabranu rada klubova, restorana i kafića, Brnabić nije isključila mogućnost za klubove.

– Ekonomija mora da nastavi da radi, restorani, klubovi jesu ekonomija, od budžeta države se plaćaju penzije. Svakako neće biti više onoliko restriktivnih mjera i zatvaranja kao što je bilo. Vjerovatno će to biti mjere u skladu sa onim što smo već vidjeli u nekim lokalnim samoupravama, kao što su Novi Pazar, Kragujevac, Užice… – rekla je Brnabić te dodala da je jedan od „spornih“ gradova i Beograd, gdje je zaraženo dvije trećine u odnosu na čitav broj zaraženih u zemlji.

Srbijanski mediji navode da će na sjednici biti predloženo ograničenje rada noćnih klubova, odlaganje proslava matura, kao i zabrana okupljanja više od 100 ljudi u zatvorenom prostoru. Vanredna situacija bit će, najverovatnije, proglašena u Beogradu i Vranju zbog pogoršanja epidemiološke situacije.

Sjednica Kriznog štaba zakazana je za deset sati.

RH Saloni Živinice