30 Septembra, 2020 4:57 AM
Zovko Mobility
18.06.2020., Sarajevo, Bosna i Hercegovina - Konferencija za medije premijera Vlade Federacije Bosne i Hercegovine Fadila Novalica. Photo: Armin Durgut/PIXSELL

Počinje suđenje Novaliću, Solaku i Hadžiću: Kakve je dokaze sakupilo tužilaštvo?

U Sudu BiH sutra će početi suđenje premijeru Federacije BiH /FBiH/ Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku spornih respiratora iz Kine u FBiH.

Osim Novalića, optuženi su suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak i vlasnik firme “Srebrna malina” Fikret Hodžić.

Direktor Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH Aleksandar Zolak ispitan je u svojstvu osumnjičenog u okviru istrage o nabavci respiratora u FBiH.

Zolak je ispitan u prostorijama Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH, a SIPA je pretresla sjedište Agencije za lijekove i medicinska sredstva u Banjoj Luci, kao i njegov službeni automobil.

Inspektori su tada izuzeli veću količinu dokumentacije u vezi sa aferom “Respiratori” i firmom “Srebrena malina” koja je u jeku pandemije virusa korona uvezla sporne respiratore iz Kine u BiH, vrijednosti 10,5 miliona KM.

Pored Zolaka, ispitivani su još neki zaposleni u ovoj agenciji.

Suđenje u predmetu Novalić i drugi zakazano je za 13.00 sati, objavljeno je na zvaničnoj stranici Suda BiH.

RH Saloni Živinice