28 Septembra, 2020 7:13 AM
Zovko Mobility

NJEMAČKA PLANIRA OBITELJSKI BONUS: 300 eura za svako dijete

Njemački vicekancelar i savezni ministar financija Olaf Scholz (SPD) planira jednokratni obiteljski bonus, odnosno isplatu po 300 eura obiteljima za svako dijete.

 

Cilj je ojačati kupovnu moć kako bi se gospodarstvo ponovno pokrenulo.

O tome je izvijestio tjednik “Der Spiegel”. Očekuje se da će mjera stajati između pet i šest milijardi eura. Paket za poticaj savezne vlade (ukupni iznos oko 150 milijardi eura) poprima sve konkretnije oblike. Odluka bi treba biti donešena u lipnju.

Screenshot/Bild
Screenshot/Bild

Prema mišljenju vlade države Sjeverne Rajna-Vestfalija, obitelji u koronskoj krizi trebale bi dobiti čak i obiteljski bonus u iznosu od 600 eura po djetetu. Dječji doplatak bi također trebalo jednokratno povećati kako su u petak u Düsseldorfu predložili premijer Armin Laschet (CDU) i ministar ekonomskih poslova Andreas Pinkwart (FDP).

Takav je bonus brzo-djelujući alat koji povećava kupovnu moć i donosi dodatnu potražnju trgovcima.

Uz takve instrumente potrošnje, planira se i pomoć korporacijama i tvrtkama. U sklopu paketa za ekonomske poticaje, njemačka vlada želi pomoći industrijama koje i dalje imaju velikih problema u korona-krizi.

Ministar financija Olaf Scholz kao primjere u video poruci na Twitteru je naveo restorane, hotele, putničke agencije, operatere sajmova i ostale organizatore, kao i kulturni sektor. Pored toga, država mora koristiti paket ekonomskih poticaja za poticanje digitalizacije i određenih tehnologija, poput umjetne inteligencije i primjene vodika.

Fenix-magazin

RH Saloni Živinice