24 Septembra, 2020 12:19 AM
Zovko Mobility

OVO JE RJEŠENJE ZA SVE UMORNE VOZAČE

Nekoliko kompanija razvija tehnologije koje će pratiti izraze lica vozača tokom vožnje i, ako je vozač umoran, razbudiće ga ili upozoriti da zaustavi automobile.

 

 

Iako nema preciznih podataka za saobraćajne nesreće koje su nastale zbog umora vozača (kao što npr. imamo takve podatke za vožnju u pijanom stanju), sigurno je kako umor negativno djeluje na vozače te utječe na smanjenje koncentracije i sporije reakcije.

Kako bi pomogli razbuditi vozače, odnosno kako bi smanjili broj nesreća u saobraćaju, nekoliko startup kompanija razvilo je tehnologije za prepoznavanje i praćenje pokreta lica koje mogu prepoznati je li vozač umoran.

Kamera u automobilu prati pokrete lica i uspoređuje ih s već postojećom datotekom izraza lica te na taj način tehnologija zaključuje je li vozač pospan, uzrujan ili je zaokupljen drugim stvarima, a ne vožnjom te nakon toga upozorava vozača da se skoncentriše na vožnju ili da zaustavi automobile.

Jedan od tih startupova (Affectiva) razvija tehnologiju za rano prepoznavanje emocija koja bi mogla prepoznati ili čak predvidjeti kada ljude počne ‘hvatati’ umor te će vozače upozoriti na vrijeme jer, ako je vozač već jako umoran i dekoncentriran, može doći do nesreće i prije nego ga računar upozori. Kao moguća upozorenja u Affectivi napominju promjenu temperature ili muzike u automobilu, odnosno računar bi vozača moglo upozoriti da stane i popije kavu ili malo odspava i onda nastavi putovanje.

Kompanija Eyeris također proučava izraze lica i indikatore poput otvorenosti očiju i položaja glave te na temelju tih podataka može zaključiti je li vozač umoran i treba li ga upozoriti. Komercijalna primjena ovih tehnologija u automobilima mogla bi se početi primjenjivati tokom sljedećih nekoliko godina te bi se zahvaljujući njoj vjerojatno mogao smanjiti broj nesreća, dok u nekoj daljoj budućnosti ovakve tehnologije možda niti neće biti potrebne jer će automobilima upravljati računari, a ljudi će tokom puta moći u miru spavati.

Umor je opasan jednako kao i vožnja u pijanom stanju. Uvelike povećava mogućnost nesreće, a problem je što vozači teško procijene jesu li preumorni i uvijek misle da mogu odvoziti još tih 20-50-70 km

Iskusite li neke od sljedećih simptoma ne vozite više ni minute. Stanite barem na kratko jer je vaša sposobnost vožnje već narušena:

problem s fokusiranjem, smanjena pažnja
padanje glave i nemogućnost držanja otvorenih očiju
ne sjećanje posljednjih minuta
loša procjena i sporije reakcije
odlutale misli
zijevanje i trljanje očiju
klizanje u drugu traku

RH Saloni Živinice