24 Septembra, 2020 1:38 AM
Zovko Mobility

Grad u kojem se većina zove Alice

Prvi put kada je porađala ženu, Alice Sumo bila je na nišanu. Tada je imala samo 20 godina i još uvijek je bila na obuci za babicu u građanskom ratu rasturenoj Liberiji. Slučajno je na ulici naišla na ženu koja je bila na porodu.

Naoružana milicija u blizini prijetila je da će pucati u nju ukoliko ne prestane vrištati.

“Vrištala je i vrištala“, kaže Alice. „Jedan čovjek je vikao: Zar niko ne može pomoći. Ubit ćemo je jer ne želimo da vrišti.“

Uprkos protivljenju njenog zabrinutog oca, Alice je prišla.

Uprkos prijetnji da će, ukoliko nešto pođe po zlu i sama biti ubijena, uspjela je sigurno poroditi ženu. Bez bilo kakvih medicinskih pomagala, morala je golim rukama razbiti flašu, te je komadom stakla prerezala pupčanu vrpcu.

U narednih 28 godina, hiljade djece su došle na svijet zahvaljujući Alice. Mnogi od njih sad su njeni imenjaci.

Cijela jedna zajednica nosi ime Alice – ili Alex i Ellis kada su dječaci. Svi oni počeli su svoj život u zdravstvenom centru White Plains, 30 km udaljenom od glavnog grada Liberije. Neki su rođeni prije 30 godina, a ima i onih koji su ‘stari’ samo nekoliko dana. Najmlađi je Alex, rođen prošle sedmice.

Djeca su živi dokaz, utjecaja koji je Alice imala na jednu od najsiromašnijih zemalja svijeta, nacije gdje jedna trećina žena rađa bez ičije pomoći.

U svojoj 30-godišnjoj karijeri, Alice je preživjela dva građanska rata i najgoru epidemiju ebole u historiji te zemlje. Nije prestala raditi ni tokom te epidemije koja je tokom 2004. i 2005. godine odnijela skoro 5.000 života.

“Kada je u Liberiju stigla kriza ebole bilo je užasno“, kaže Alice koja danas ima 48 godine. „Radila sam satima. Drugi su bili prestrašeni, a mnoge sestre su odbijale pacijente, ali ja sam radila.“

Nosila je zaštitno odijelo, koje je medicinsko osoblje tada imalo, ali ni to nije bilo dovoljno da je zajednica ne izbjegava.

“Moje komšije su me se bojale, nisu dozvoljavale svojoj djeci da mi priđu“, rekla je Alice.

Epidemija ebole je razorila ionako loš zdravstveni sistem Liberije koja svakako ima veliki nedostatak doktora. Ljudi putuju i na desetine kilometara kako bi došli do substandardnih medicinskih centara.

Na početku njene karijere, znalo se dešavati da žene u poodmakloj trudnoći pješače i po osam sati kako bi došli do klinike u kojoj se trebaju poroditi.

“Imala sam običaj ići od sela do sela u potrazi za ženama pred porodom, jer hodati do centra…nije bilo lako“, priča ona.

Danas, ona je voditeljica zdravstvenog centra za porodilje koji je u njenoj ruralnoj zajednici otvorila organizacija Save the Children. Jedna je to od pet ustanova koje je organizacija izgradila 2013., a koje uključuju i frižider za vakcine na solarni pogon, ručnu pumpu za čistu vodu kojom se koristi i lokalno stanovništvo, motocikle kojim se volonteri i osoblje lako prevoze do udaljenih područja, a kojim se vrši i transport pacijenata.

“Od kako je klinika izgrađena nema opasnosti, nema infekcija, mjesto je sterilizirano i sve je netaknuto“, kaže Gđa Sumo.

Direktor za međunarodni razvoj Save the Children, Simon Wright kaže: „Uz sve bebe koje su nazvane po njoj, Alice je sigurno jedna od najzauzetijih babica na svijetu, a bez nje bi mnogi životi bili izgubljeni.“

“Njena nevjerovatna priča samo je podstrek za mnoge druge babice koje neumorno rade na spašavanju života u najizazovnijim uslovima na svijetu, a mnoge od njih imaju bezrezrvnu podršku i trening od organizacije. Priča je to i o velikodušnosti britanske javnosti, jer smo zahvaljujući novcu prikuljenom 2013. mogli da izgradimo i opremimo kliniku u kojoj Alice danas radi i u kojoj je na hiljade žena dobilo djecu u sigurnim i privatnim uslovima”, kaže Wright i dodaje: “U zemlji gdje jedna trećina žena rađa bez prisustva medicisnkog osoblja, ova klinika i babice koje ovdje rade su podsjetnik na rezultate spašavanja života koje ovakva pomoć može imati.“

Iz organizacije tvrde da je u 2016. jedno od 15 djece umiralo prije petog rođendana. „To je srceslamajuća statistika kada uzmemo u obzir da se smrtnost djece, ovdje i u ostalim dijelovima svijeta može značajo umanjiti samo uz poboljšanje besplatnog pristupa zdravstvenom sistemu.”

federalna.ba/independent.co.uk

RH Saloni Živinice