30 Septembra, 2020 5:26 AM
Zovko Mobility

Vučić: Dobili smo pozive iz FBiH, od načelnika Goražda, pomoći ćemo koliko možemo

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da niko u BiH, bez obzira u kojem dijelu živi, ne samo da neće biti gladan, već može da računa da će od Srbije dobiti robu koja je deficitarna na evropskom i svjetskom tržištu.

Vučić je rekao da je danas razgovarao sa članom Predjedništva BiH Miloradom Dodikom i da je Republika Srpska i zvanično zatražila veliku pomoć Srbije, te potvrdio da će Beograd pomoći sve što i koliko može u lijekovima, medicinskoj opremi, mašinama i zaštitnim materijalima.

“Dobili smo i nekoliko poziva iz Federacije BiH i od načelnika opštine Goražde i nekih drugih ljudi, koji su zamolili pomoć i mi ćemo gledati u skladu sa svojim mogućnostima da ni na koji način ne ugrozimo potrebe i poziciju Srbije da pomognemo svim tim ljudima”, rekao je Vučić na konferenciji za novinare u Palati “Srbija”.

On je naveo da je od Srbije zatražena dozvola izvoza oko 15.000 tona pšenice za Republiku Srpsku i 15.000 tona za FBiH, po 10 i 5 tona kukuruza i soje i da će nešto biti poslato u brašnu, a nešto u pšenici.

“U svakom slučaju, niko u BiH bez obzira u kom dijelu BiH živi ne samo da neće biti gladan već u potpunosti može da računa da će robu koja je deficitarna na evropskom i svjetskom tržištu dobiti od Srbije”, poručio je Vučić.

RH Saloni Živinice