23 Septembra, 2020 11:34 PM
Zovko Mobility

Trump ponudio Kim Yong-unu saradnju u borbi protiv koronavirusa

Predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD) Donald Trump ponudio je saradnju vlastima Sjeverne Koreje u borbi protiv globalne pandemije COVID-19, prenosi Anadolu Agency (AA).

Pozivajući se na tekst sjevernokorejske novinske agencije KCNA, južnokorejska novinska agencija Yonhap javila je da je Trump poslao pismo sjevernokorejskom lideru Kim Yong-unu.

Ističući da SAD želi uspostavu dobrih odnosa sa Sjevernom Korejom, Trump je u pismu ponudio Kim Yong-unu i saradnju u borbi protiv širenja koronavirusa.

Isti izvor javlja da je zvanični Pyongyang pozdravio Trumpov gest.

Analitičari tvrde da je Trumpovo pismo Kim Yong-unu dobar znak, ali da je rano za procjenu koliko je taj korak važan za buduće odnose između dviju zemalja.

Bijela kuća do sada nije komentirala taj slučaj.

Vlasti Sjeverne Koreje tvrde da u toj zemlji nema potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

Koronavirus se krajem prošle godine pojavio u kineskom gradu Wuhanu. Potencijalno smrtonosni virus se brzo proširio na većinu zemalja, a Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila je globalnu pandemiju COVID-19.

Prema podacima portala “Worldometer“, koronavirusom je dosad u svijetu zaraženo 308.594 ljudi, a od posljedica zaraze preminulo je najmanje 13.069 osoba.

Izliječeno je 95.829 oboljelih osoba, a trenutno je na liječenju 199.696 zaraženih, među kojima su 9.943 osobe u teškom stanju.

Epidemijom su najteže pogođene Italija sa 4.825 smrtnih slučajeva, zatim Kina sa 3.261 umrlih i Iran u kojem je od posljedica zaraze preminulo 1.685 ljudi.

 

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice