24 Septembra, 2020 1:32 AM
Zovko Mobility

RS ograničava broj namirnica u jednoj kupovini

U Republici Srpskoj bit će usvojena mjera o maksimalnoj količini osnovnih namirnica koje jedna osoba u jednoj kupovini može da kupi, a bit će objavljeni i lični podaci osoba koje prekrše kućnu izolaciju u vrijeme pandemije koronvirusa.

Ukida se međugradski prijevoz u tom bh. entitetu, a od Vijeća ministara BiH se traži da zabrane ulazak stranih državljana.

Ove restriktivne mjere se uvode jer, kako je istakao, građani ne treba da prave kućne zalihe i time stvaraju vještačku nestašicu životnih namirnica.

-Stručni timovi će odrediti količine osnovnih životnih namirnica, koje se mogu kupiti, a to se odnosi na brašno, ulje i druge proizvode – rekao je Višković na konferenciji za novinare i najavio da će entitetska vlada zajedno s kolegama u Srbiji nabaviti veće količine pšenice, soli, šećera i ulja.

-U ovom momentu imamo dovoljne količine osnovnih životnih namirnica, ali ćemo nabaviti još veće količine za građane – dodao je on.

Najavio je i da će se obratiti Oružanim snagama BiH kako bi sagledali s kojim slobodnim smještajnim kapacitetima raspolažu, prvestveno u entitetu RS, u Bileći i drugim mjestima, a u kojima bi se, po potrebi, mogli smjestiti građani zaraženi koronavirusom.

Od lokalnih zajednica se traži da pripreme određene smještajne kapacitete za karantin onih koji dolaze iz inostranstva ili ne poštuju odluke kućne izolacije.

Višković je najavio i da će biti usvojena odluka o objavi ličnih podataka osoba koje prekrše kućnu izolaciju i bit će smješteni u šatorski karantin, jer se, kaže, ne može dozvoliti da neodgovorni pojedinci svojim ponašanjem ugrožavaju druge osobe.

Od Vijeća ministara BiH će tražiti da se zabrani ulazak stranih državljana, po uzoru na zemlje u okruženju.

 

federalna.ba/Fena

RH Saloni Živinice