3 Juna, 2020 1:45 PM
Zovko Mobility

Stručnjaci za roditeljstvo: Kako znati da li je vašoj bebi dovoljno toplo?

Kada je prohladno vrijeme, najpotrebnije je da osigurate da je bebi dovoljno toplo.

Međutim, postoje pravi i pogrešni načini za to, ističu eksperti za roditeljstvo.

“Koliko je toplo ili hladno bebi ne ocjenjujemo provjeravajući jesu li hladne ruke ili noge kod bebe. Umjesto toga, postavite prste ispod vrata bebe”, kaže doktorka Ivon Gustafson, stručnjak za roditeljstvo.

Ukoliko je vrat bebe topao i vlažan, to znači da je bebi prevruće. U suprotnom, ako je hladan, potrebno je dodatno utopliti bebu.

Prema savjetima stručnjaka, bebu je potrebno obući jedan sloj više nego što oblačite sebe. Mnogi roditelji često prave grešku jer dijete previše utople.

Neki od upozoravajućih znakova mogu biti hladne ili crvene ruke kod bebe, uključujući drhtanje, blijeda ili crvena stopala i plave usne.

Postavljanje dodatne dekice preko sjedišta za automobile nije loša ideja, sve dok to ne ugrožava protok zraka, kaže Gustafson.

Takođe se preporučuje izolacija kolica kako biste umanjili protok hladnoće do bebe. To možete uraditi tako što ćete ispod bebe postaviti komad stiropora.

Koža kod beba sklona je pucanju i sušenju u zimskim mjesecima, tako da se preporučuje redovno mazanje losionom ili hidratantnim kremama.

Izlazak na hladan zrak s bebom ne treba izbjegavati. Čak i kada je beba prehlađena, hladan vazduh može joj pomoći u smanjenju otoka sluznice.

Međutim, važno je voditi računa da bebina odjeća bude prilagođena vremenu jer bebe ne mogu da zadržavaju temperaturu kao odrasli, prenose Nezavisne novine

RH Saloni Živinice