24 Septembra, 2020 12:14 AM
Zovko Mobility

BiH se bori za Titove luksuzne vile

Bosna i Hercegovina, Srbija, Hrvatska, Slovenija, Crna Gora i Makedonija, države nasljednice bivše SFRJ, iako je prošlo 19 godina, još nisu do kraja provele Sporazum o pitanjima sukcesije, kojim su se obavezale na pravednu podjelu imovine.

Zagrebački dogovor

Kako je za “Avaz” potvrdio Adnan Hadžikapetanović, sekretar Ministarstva vanjskih poslova BiH i ovlašteni predstavnik za provedbu Aneksa B Sporazuma o pitanjima sukcesije, Zajednički komitet za raspodjelu diplomatsko-konzularne imovine trebao bi u februaru u Sarajevu imati sastanak o raspodjeli četiri velika kompleksa ambasada bivše SFRJ koja se nalaze u Nju Delhiju, Moskvi, Braziliji i Adis Abebi.

 • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 802.859px;”>Adnan Hadžikapetanović: Čeka se odluka Vijeća ministara BiH - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  Adnan Hadžikapetanović: Čeka se odluka Vijeća ministara BiHFoto: (Avaz)

– Još, međutim, nismo ništa konkretno dogovorili. Čekamo potvrdu novog Vijeća ministara BiH o eventualnom imenovanju novih članova komisija zaduženih za sukcesiju. Zajednički komitet na posljednjem je sastanku u Zagrebu u decembru prošle godine dogovorio da na te lokacije izađu arhitekti i utvrde tačno kome šta pripada od dvorišta i zgrada – pojašnjava on.

Procjena stanja

To će, smatra Hadžikapetanović, znatno doprinijeti procjeni stanja kako bi se na sastanku u Sarajevu razmatrala realna slika o daljnjim koracima.

Zanimljiv je slučaj, pojasnio je, kompleksa ambasade u centru Adis Abebe, koji danas koristi Srbija. Taj je objekt svojevremeno, navodno, Josipu Brozu Titu, nekadašnjem predsjedniku bivše SFRJ, poklonio car Haile Selasije. No, BiH, a ni ostale zemlje sukcesori, ne mogu doći do dokumenta koji to potvrđuje.

 • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 802.859px;”>Ambasada bivše SFRJ u Moskvi: Već poslat dopis - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  Ambasada bivše SFRJ u Moskvi: Već poslat dopisFoto: (MVPBiH )

Kada je u pitanju Ambasada u Rusiji, Hadžikapetanović kaže da je BiH već zvaničnoj Moskvi poslala pismo o eventualnoj podjeli tog kompleksa, koji, kao i one u Etiopiji, Indiji i Brazilu, žele sve zemlje sukcesori.

– Nadam se da ćemo na sastanku u Sarajevu donijeti zaključke koji će otvoriti put rješavanju raspodjele ova četiri kompleksa – zaključuje Hadžikapetanović.

 

 • ” style=”box-sizing: border-box; position: relative; min-height: 1px; padding-right: 15px; padding-left: 15px; float: left; width: 802.859px;”>Ambasada u Brazilu: Jedan od četiri velikih kompleksa kojeg treba raspodijeliti - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

  Ambasada u Brazilu: Jedan od četiri velikih kompleksa kojeg treba raspodijelitiFoto: (MVPBiH )
RH Saloni Živinice