13 Avgusta, 2020 2:33 PM
Zovko Mobility

U svijetu interno raseljeno 41,3 miliona ljudi

Jedna od vodećih svjetskih organizacija za zaštitu izbjeglica procijenila je da je rekordnih 41,3 miliona ljudi raseljeno u svojim zemljama, od kojih su mnogi bili prisiljeni napustiti područje sukoba, nasilja i unutrašnje napetosti u nekoliki afričkih država i Siriji.

Norveški savjet za izbjeglice (NRC) saopštio je da je globalni izvještaj o raseljenima od strane njihovog Centra za praćenje internog raseljavanja (IDMC) pokazao da je u 2018. godini ukupan broj povećan za više od milion ljudi.

“Rekordan broj je rezultat višegodišnjeg cikličnog i dugotrajnog raseljavanja, kao i visokog nivoa novog raseljavanja u periodu između januara i decembra 2018. godine. IDMC je u 2018. godini zabilježio 28 miliona novih internih raseljavanja povezanih sa sukobima, nasiljem i prirodnim katastrofama. Od tog broja ekstremni vremenski događaji odgovorni su za 17,2 miliona novih raseljavanja povezanih sa katastrofama“, naveli su iz NRC-a.

Izvještaj, koji je u petak objavljen u Ujedinjenim nacijama u Ženevi, odnosi se na interno raseljene osobe, a ne na izbjeglice koje su morale napustiti svoje zemlje.

federalna.ba/AA

RH Saloni Živinice