26 Januar, 2020 11:13 PM
Zovko Mobility

Sve više osoba pati od alergije na sunce

a razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen, kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu.

Poznate su alergije na lijekove, hranu ili neke druge alergene, a znate li da možete biti alergični i na sunce?

Za razliku od alergija kod kojih tijelo reagira na alergen – tvar iz okoliša (npr. pelud, prašina…), kod alergije na sunce imunološki sustav tijela reagira na prirodne promjene koje se događaju na koži nakon izlaganja suncu. Imunološki sustav pogrešno prepoznaje promjenu kože zbog sunčanja, kao strano tijelo, i pokreće obranu protiv nje. To se obično manifestira pojavom mjehurića ili osipa, koji u nekim slučajevima zahvaća veće dijelove tijela, a naziva se fotoalergija.

Oblici alergije
Najčešće se javljaju tri vrste fotoalergijskih reakcija:

1. Polimorfna svjetlosna erupcija (PMLE)
2. Kontaktni fotoalergijski dermatitis
3. Solarna urtikarija

Najčešća reakcija je polimorfna svjetlosna erupcija koja se manifestira na vratu, pregibima ruku i nogu, a izgleda kao ubodi insekata. Na tom području javlja se svrbež i crvenilo.
Kontaktni fotoalergijski dermatitis najčešće nastaje kao posljedica utjecaja sunčeve svjetlosti na tvari koje su nanesene na kožu, npr. kreme, neki lijekovi. Određeni lijekovi i proizvodi, ali i neke bolesti također mogu vašu kožu učiniti vrlo osjetljivom na sunčevo svjetlo. Stoga se treba informirati o konzumiranim proizvodima i lijekovima, tj. o njihovim negativnim učincima na naš organizam pri izlaganju sunčevim zrakama. Te tvari nazivamo fotosenzitivnim tvarima budući da smanjuju prag osjetljivosti naše kože na sunčeve zrake te već nakon kraćeg izlaganja izazivaju dosta jaku alergijsku reakciju.

Fotosenzitivnost i sekundarne fotodermatoze mogu nastati nakon uporabe određenih sapuna, šampona protiv prhuti, parfema i dezodoransa, pa čak i nekih krema za sunčanje. Nije naodmet spomenuti kako su neke fotoreaktivne tvari pronađene i u umjetnim sladilima, bojama za kosu, proizvodima od petroleja, pa i u nekim uobičajenim kućanskim potrepštinama poput paste za cipele ili kuglica protiv moljaca.

Fotosenzitivni lijekovi
Ako koristite neke od navedenih lijekova, potrebno je izbjegavati sunce i sunčanje.

tuzlalive.ba

RH Saloni Živinice