13 Jula, 2020 5:01 AM
Zovko Mobility

Pronađen grantini sarkofag, najveći u Aleksandriji

Egipatski arheolozi pronašli su do sada najveći granitni sarkofag u Aleksadnriji, dug oko 2,7 metara. Veliki kovčeg bio je položen u zemlju na dubini od oko pet metara zajedno sa velikom glavom od alabastera, koja vjerovatno prikazuje muškarca vlasnika grobnice.

Eksperti kažu da je sarkofag netaknut više hiljada godina, odnosno od vremena Ptolomeja, piše “Daily Mail”.

Kako kažu arheolozi koji su radili na iskopavanju, veliki granitni sarkofag visine je 185 centimetara, dužine 265 centimetara i širine 165. Vjeruje se da je ovo najveći sarkofag ikada pronađen u Aleksandriji.

Sarkofag je otkriven tokom iskopavanja u kvartu Sidi Gaber u Aleksandriji.

Tim Vrhovnog savjeta za antikvitete radio je na ispitivanju zemljišta jednog mještanina koji je planirao da kopa temelje za gradnju objekta. Era Ptolomeja trajala je oko 300 godina, od 332. do 30. godine prije nove ere, što znači da je ova lokacija stara više od 2.000 godina.

Doktor Ayman Ashmawy, šef Sektora za drevne egipatske antikvitete, rekao je da je potvrđeno da je sarkofag zapečaćen i da nije otvaran.

Ostaje misterija ko je sahranjen u sarkofagu, kao i identitet glave od alabastera.

U maju ove godine, Ministarstvo za antikvitete saopštilo je da je pronađena još jedna lokacija koja se vezuje za Ptolomeja.

Radi se o ostacima velikog rimskog kupatila na mjestu San El Hagar. Zajedno sa velikom strukturom od crvene cigle dužine oko 16 metara pronađani su i grnčarija, statue od terakote, alatke od bronze, kao i statua ovna.

Takođe, pronađen je i zlatni novčić sa likom kralja Ptolomeja Trećeg, vladara iz trećeg vijeka prije nove ere, za koga se tvrdi da je predak čuvene Kleopatre.

federalna.ba/Srna

RH Saloni Živinice