31 Jula, 2021 4:58 PM
Zovko Mobility

Kubrickova memorabilija prodana za 90.000 eura

Predmeti koji su pripadali jednome od najvećih redatelja 20. stoljeća Stanleyu Kubricku prodani su u utorak na dražbi u Torinu za gotovo 90.000 eura, izvijestila je aukcijska kuća Aste Bolaffi.

Predmeti su dio zbirke Kubrickova nekadašnjeg asistenta Emilia D’Alessandra i njegove žene Janette.

Plakati, kostimi, promotivni materijali…, čak i Kubrickov stari popis za kupnju su, po pisanju AFP-a, doslovno razgrabljeni.

Kubrickovi obožavatelji i kolekcionari imali su priliku natjecati se za kostime što su ih nosili glumci u filmovima “Dr. Strangelove”i “Odiseja 2001.”.

Grimizna jakna koju je Jack Nicholson nosio u filmu “Isijavanje” prodana je za 19.000 eura, što je gotovo dvostruko od očekivane svote.

Članska iskaznica Američke udruge scenarista s Kubrickovim imenom prodana je za rekordnih 13.000 eura, premda joj je početna cijena bila tek 1000.

Dražbom su dominirali predmeti iz filma “Isijavanje”.

D’Alessandro je Kubrickom surađivao između 1971. i 1999. godine. Isprva je bio vozač, a s vremenom je s redateljem uspostavio prisan odnos o kojemu govori u svojoj knjizi.

Danas u svojem domu u Cassinu, oko 73 km udaljenom od Rima čuva puno Kubrickovih osobnih stvari. To su predmeti koje slavni redatelj ili članovi njegova tima nisu mogli uzeti sa sobom te su bili predviđeni za uništenje.

Na pitanje što bi Kubrick rekao na dražbu D’Alessandrio je odgovorio: “Zahvalio bi mi što sam pronašao nekoga tko će i dalje koristiti te stvari.”

federalna.ba/Hina

RH Saloni Živinice