16 Maja, 2021 2:35 AM
Zovko Mobility

Irska zabranjuje korištenje divljih životinja u cirkusima

Irska će zabraniti korištenje divljih životinja u cirkuskim predstavama od 1. siječnja 2018., a svako kršenje tog zakona bit će kažnjeno s 250.000 eura i 5 godina zatvora.

Irski ministar poljoprivrede Michael Creed u četvrtak je potpisao tekst kojim se zabranjuje “korištenje životinja koje nisu udomaćene u zemlji”, čime je dodatno ojačan zakon o zdravlju i dobrobiti životinja iz 2013.

Zakon uvodi pet velikih načela, među kojima je pravo da se divljim životinjama ne nanose ozljede niti ih se izlaže bolestima, kao ni stresu ni zastrašivanju.

“To je napredna odluka”

“To je napredna odluka koja pokazuje da smo predani dobrobiti životinja”, komentirao je ministar u priopćenju i dodao da se radi o stajalištu koje dijeli široka javnost te da je sretan što ga može podržati.

U priopćenju ministar podsjeća da je sve više lokalnih vlasti odbijalo takve priredbe na svojim područjima kao i da je ministarstvo poljoprivrede svjesno utjecaja te odluke na industriju cirkusa.

Tu odluku je pozdravilo Irsko društvo za sprečavanje okrutnosti prema životinjama (ISPCA) koje vodi kampanju protiv korištenja divljih životinja. Peticiju pokrenutu 2016. je potpisalo je oko 28.000 osoba.

Irska se pridružila 41 zemlji koje su već zabranile korištenje divljih životinja u cirkusima, od kojih je 19 europskih.

tuzlalive

RH Saloni Živinice