29 Septembra, 2022 4:49 PM
Zovko Mobility

Ugožen raj za astronome

Sjeveru Čilea, području za koje se smatra da je raj za astronome, prijeti zagađenje veštačkog osvjetljenja zbog sve veće upotrebe sijalica u domovima, ulicama i prodavnicama.

Pustinja Atakame, oko 1.200 kilometara od glavnog grada, pruža idealne uvjete za astronome jer je nebo vedro veći dio godine i na tom mjestu će 2020. godine biti postavljen najveći teleskop na svijetu, čime će Čile na svom tlu imati 70 odsto svjetske astronomske infrastrukture.

Međutim, rastuća upotreba LED svjetiljki može da ugrozi rad opservatorija u regiji.

U nedavnom istraživanju, objavljenom u časopisu Science Advances, navodi se da je planeta Zemlja sve više izložena vještačkom svjetlu, a taj fenomen pojačan je upotrebom nove tehnologije, kao što su su LED svjetiljke.

Osvjetljenje planete povećano je u kvantitetu i intenzitetu za oko dva odsto godišnje od 2012. do 2016. godine, navedeno je u toj naučnoj studiji.

Šef ureda zaduženog za zaštitu kvaliteta neba na sjeveru Čilea Pedro Sanhueza izjavio je France pressu da je vještačko osvetljenje za 30 odsto ugrozilo posmatranje neba u posljednjih deset godina.

Prema njegovim riječima, za posmatranje neba noću je stručnjacima potrebna potpuna tama kako bi teleskopi radili najbolje moguće.

Naučnici su upozorili i da svjetlost tokom noći može da poremeti biološki sat, odnosno san kod ljudi, čime se povećava opasnost od depresije, dijabetesa ili raka.

federalna.ba/Beta-Onasa

RH Saloni Živinice